DUPLO VEĆA PLATA: Zašto je Vulin skuplji od Stefanovića

Obavezno pročitajte

Ministar policije Aleksandar Vulin sa novim ministarstvom dobio je i više nego duplo veću platu, tako da je sad sa blizu 226.000 dinara mesečno – ubedljivo najplaćeniji član Vlade Srbije. Za razliku od njega ministar Nebojša Stefanović sa kojim je Vulin rotirao poziciju, dobio je manju platu ne samo od kolege već i od one koju je ranije imao. Imajući u vidu da Vulin ima ubedljivo najveću platu u Vladi pa čak i od predsednika države, logično se nameće pitanje – zašto je Vulin skuplji od svih?

Ako je suditi prema zvanično objavljenim podacima o imovini i prihodima koje su ministri Vlade Srbije podneli Agenciji za borbu protiv korupcije, rad Aleksandra Vulina najviše se ceni.

S druge strane, to se za Nebojšu Stefanovića ne bi moglo reći. Prvi je uz novo ministarstvo dobio značajno povećanje plate, a drugi značajno smanjenje.

- Advertisement -

Aleksandar Vulin je, naime, dok je obavljao dužnost ministra odbrane mesečno bio plaćen 92.246 dinara. Prelaskom na novu poziciju i na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno na staro mesto Nebojše Stefanovića dobio je platu od tačno 225.841 dinara. To pokazuju zvanično objavljeni podaci na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj su državni funkcioneri u obavezi da dostavljaju podatke o imovini i prihodima. Kako je i zašto skočila cena rada ministra policije u odnosu na svog prethodnika, javnosti nije predočeno.

Aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović je, međutim, u ovoj podeli karata lošije prošao.

Dok se nalazio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Stefanović je zarađivao 150.000 dinara. Posle rotacije i dolaskom na Vulinovo staro mesto zarada mu je manja, i iznosi 115.386 dinara. Ono što može da ga uteši je da je ta plata ipak veća od one koju je Vulin primao dok je bio u tom ministarstvu.

Ono što dodatno čudi u novoj sistematizaciji zarada ministara u Vladi Srbije je činjenica da Vulin, prema zvanično objavljenim podacima Agencije, ima ubedljivo najveću zaradu, veću i od predsednika države i od premijerke. Zato se logično nameće pitanje, zašto je Vulin skuplji ne samo do Nebojše Stefanovića, već od svih.

Čije su afere skuplje

Istini za volju i jednog i drugog ministra prate brojne afere. One ih, suprotno očekivanom, nisu koštale pozicija. Trenutno stvari izgledaju tako da je procenjeno da su Vulinove, ipak, bile manje…

Podsećanja radi, ministar Vulin je najveću mrlju u karijeri dobio pričom o kupovini stana i objašnjavanjem porekla novca kojim ga je kupio. Afera koja se u javnosti odomaćila pod nazivom “tetka iz Kanade”, dugo je bila tema medija.

KRIK je u septembru 2017. otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu.

“On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno. Ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj, međutim, nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge”, objavio je KRIK 2017. godine.

Kako su dalje naveli on je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno.

Karijeru ovog ministra obeležila je svakako i afera prisluškivanja novinara.

Naime, tadašnji ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin komentarisao je tekst u “Nedeljniku” koji nikada nije objavljen u tom listu, niti bilo gde drugo. Redakcija Nedeljnika tada je navela da je Tanjug preneo izjavu ministra Vulina, u kojoj je on ocenio da “bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac uvek iskoristi priliku da napadne Srbiju, kada u posetu treba da stigne ruski ministar odbrane Sergej Šojgu”. Uz izjavu Vulina, navodi se da je on to rekao “odgovarajući na autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije”.

Tekst nije bio objavljen.

Nije bilo načina da ga Vulin pročita, tako da su tada kompletna opozicija i deo javnosti tražili smenu Vulina zbog prisluškivanja novinara.

Srpski Eliot Nes

Javnost je bila zabavljena i njegovim služenjem vojnog roka od 15 dana, ali i brojnim izjavama u kojima hvali svaki potez predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ne treba zaboraviti ni njegove poslednje pompezne objave rata mafiji.

“Rat mafiji je objavljen i vodiće se do kraja ili našeg ili njihovog”, izjavio je tako Vulin u novembru prošle godine i dodao da ima čast da operativno vodi taj rat iako to njega i njegovu porodicu čini metom.

U međuvremenu je dobio još jedan zadatak. Potvrdio je da je predsednik Srbije prisluškivan i da će službe to do detalja istražiti.

Stefanović pod lupom

Sa druge strane, kad je reč o odnosima Vučića i Nebojše Stefanovića, već neko vreme sve izgleda kao da između njih postoji sukob.

Do većeg raskoraka između Vučića i Stefanovića dolazi u trenutku kada u javnost dospevaju afera Krušik i informacije da otac Nebojše Stefanovića, Branko, ima izvesnu ulogu u kupovini oružja. Vučić je tada bio prinuđen da objašnjava o vezama dvojice Stefanovića s trgovinom oružja. O jazu između dvojice dojučerašnjih bliskih saradnika, koji je postajao sve veći, govorilo je i to što se Nebojša Stefanović nije nalazio na listi SNS na prethodnim izborima, a na pobedničko slavlje je došao na samom kraju, tako da ga nema na fotografijama sa stranačkim kolegama.

Po formiranju Vlade delovalo je da su se strasti smirile, ali je ove priče demantovao Aleksandar Vulin oštrim rezovima po kadrovima koje je na visoka mesta u MUP postavljao Nebojša Stefanović. Smenjeni su gotovo svi načelnici policijskih uprava u zemlji, kao i njihovi zamenici, a zatim i načelnici sektora unutar MUP – UKP, SBPOK, granična policija… Zatim je otvoren slučaj “prisluškivanja predsednika”, koji se ako je verovati informacijama koje su puštene u javnost dešavalo za vreme Stefanovićevog mandata. s tim u vezi danima unazad traju saslušanja brojnih bivših Stefanovićevih saradnika ovim povodom. Među njima se našla i bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu