Zaharova: Zašto OEBS nije bio šokiran bombardovanjem Jugoslavije osiromašenim uranijumom?

Obavezno pročitajte

Po čemu se 21. vek razlikuje od kraja 20. veka? Zašto su svetski lideri toliko šokirani onim što se događa na početku 21. veka, ako su krajem 20. savršeno mirno posmatrali bombardovanje Jugoslavije, Beograda, odnosno prestonice Jugoslavije, kada su od bombi sa osiromašenim uranijumom ginuli građani, među kojima je veliki broj dece, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nisu ginuli samo građani Jugoslavije, već i regiona. Takođe su stradali i vojnici NATO-a od tih bombi, jer su posle oboleli od teških bolesti. Gde su tada bile sve zemlje OEBS-a? Oni to nisu videli, primetili… O svemu tome je danas govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov”, kazala je Zaharova u intervjuu za TV kanal „Rusija-24”.

- Advertisement -

 

Ona je istakla da je na sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji preovladala „logika” da bez Rusije nema smisla razgovarati o pitanjima bezbednosti i saradnje, kao ni o problemima evropskog kontinenta uopšte.

„Pobedila je logika da bez učešća Rusije nema smisla raspravati o problemima evropskog kontinenta sa stanovišta bezbednosti i saradnje. Svako ko poznaje mapu Evrope razume značaj naše zemlje, a to nije samo geografija, jer je ona značajna sa stanovišta svega: energetike, ekonomije, bezbednosti, humanitarne sfere”, podvukla je.

Prema njenim rečima, organizacija je dobila iluzornu, ali bar neku šansu da nastavi da postoji, jer bi u suprotnom sve bilo besmisleno.

Zaharova je dodala da Moskva ne smatra prisustvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a „diplomatskom pobedom”, napomenuvši da je to šansa da ta organizacija „ne potone”.

Totalni apsurd zatvaranje vazdušnog prostora Bugarske

Zaharova se još jednom osvrnula na potez bugarskih vlasti, koje su za nju zatvorile vazdušni prostor, ocenivši da su zabranu naredili proamerički političari, što je sa gledišta logike neshvatljivo.

„Razgovarala sam sa javnim ličnostima i novinarima u Bugarskoj, i svi su bili šokirani šta su uradili njihovi političari. Čak mislim da nisu to političari uradili, već oni koji sprovode američke zamisli”, ocenila je.

Ona je naglasila da bugarske vlasti nemaju zakonski osnov da joj zabrane da bude u avionu koji bez zaustavljanja prelazi vazdušni prostor zemlje, prenosi RT Balkan.

„Ovo ni na koji način nije povezano sa bilo kakvom logikom ili zakonom. Ali ponavljam, šta će biti dalje? Moraju sebi da postave to pitanje. Ali, očigledno, u žaru i pomami te rusofobije, više nema vremena za pitanja”, zaključila je Zaharova.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu