Lavrov: Za rešavanje konflikta u Ukrajini treba plesati tango, a Zapad igra „brejkdens“

Obavezno pročitajte

Za rešavanje krize u Ukrajini političkim putem je potreban trud obe strane, kao i za tango, međutim, protivnici Rusije kao solisti igraju „brejkdens“, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na pres konferenciji nakon saveta šefova diplomatija OEBS.

Istakao je da Rusija ne vidi kod Kijeva i njegovih gospodara signale da su spremni da pređu na politički proces.

- Advertisement -

„Kako bi počeo politički proces potrebno je dvoje, kao i u tangu, ali oni ne plešu tango već brejkdens, jer se tamo igra solo“, ironično je rekao Lavrov.

Podsetio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju pregovori sa vladom predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Ako poslušate šta kažu svi generalni sekretari NATO-a i Evropske unije, oni kažu samo jedno: dužni smo da podržimo Ukrajinu. U slučaju da Ukrajina bude poražena, to će biti poraz za ceo Zapad“, dodao je ruski ministar inostranih poslova.

Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a održava se u sportskom centru „Boris Trajkovski“ u Skoplju i podrazumeva tri plenarne sednice. Poseta Skoplju je prvo putovanje Lavrova u Evropu od početka sukoba u Ukrajini, ako se ne računaju njegove posete Belorusiji i Turskoj. Zbog njegovog učešća na samitu OEBS u Severnoj Makedoniji, događaj bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Sednica Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra. Očekuje se da će učesnici razgovarati o bezbednosnim pitanjima na kontinentu usred aktuelnog ukrajinskog sukoba, kao i o pitanju izbora sledećeg predsednika organizacije.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu