Zaharova o protestima u Srbiji: Pokušana „majdanizacija“ po šablonima iz zapadnih priručnika

Obavezno pročitajte

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da se protesti u Srbiji organizuju po ranije korišćenim „šablonima iz zapadnih priručnika“ i da su Evropska unija i SAD nesposobne u posredovanju u dijalogu Srbije i Kosova.

„Nedelju dana nakon vanrednih izbora za Skupštinu Republike Srbije, pod izgovorom da se desila navodna prevara, pokušano je da se ‘majdanizuju’ ulični protesti u Beogradu“, rekla je ona na konferenciji za štampu.

- Advertisement -

Zaharova smatra da su u ulozi podstrekača, „prema ustaljenoj praksi“, bili takozvani aktivisti mobilisani od strane različitih struktura koje se finansiraju i kontrolišu spolja.

„Korišćeni su poznati šabloni iz zapadnih priručnika koji su već više puta sprovedeni u brojnim zemljama, sa neizbežno tragičnim rezultatima“, rekla je ona i dodala da izbori nemaju sa tim nikakve veze.

Prema njenim rečima, ti ljudi vrše nasilje nad Srbijom, srpskim narodom, nad službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim organima vlasti koji ispunjavaju svoju dužnost zaštite građana.

Zaharova je rekla je da se situacija sa posredovanjem Evropske unije između Srbije i Kosova tužno razvija i da Brisel odlaže postizanje kompromisa između strana.

Ona je rekla da, ako je autentičan, dokument, koji je predstavljen kao nacrt povelje za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, odražava „apsolutnu nemoć“ SAD i EU.

„Zapadno posredovanje u traženju rešenja za Kosovo je zaista očajno. U njemu vidimo apsolutnu nemoć SAD i EU, koji nisu u stanju da reše problem i tvrdoglavo teraju Srbiju na očigledno neprihvatljiv ishod po cenu napuštanja fundamentalnih nacionalnih interesa“, rekla je ona.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu