Erdogan: Izraelski premijer Netanjahu se ne razlikuje od Hitlera

Obavezno pročitajte

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera i uporedio izraelske napade na Gazu s odnosom nacista prema jevrejskom narodu, prenele su agencije.

Govoreći u Ankari Erdogan je takođe kritikovao Zapad zbog podrške Izraelu i izrazio spremnost Turske da primi one koji su proganjani zbog svojih pogleda na sukob u Gazi.

- Advertisement -

To nije prvi put da je Erdogan uporedio Izreal sa nacisitčkom Nemačkom. On je u julu 2014. godine optužio jevrejsku državu da „održava živim Hitlerov duh“ tokom rata u Gazi, podsećaju izraelski mediji.

Erdogan je pojačao kritike na račun Izraela od početka novog rata između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra.

On takođe smatra da Hamas nije teroristička organizacija i održava veze s njim. Izrael, SAD i EU smatraju tu islamsku organzaciju terorističkom.

Izrael je opozvao svoje diplomate iz Turske pošto je turski predsednik optužio Izrael za ratne zločine.

Turska je kasnije opozvala svog ambasadora iz Izraela.

Te dve zemlje su dugo bile saveznice pre dolaska Erdogana na vlast, ali su se odnosi pogoršali 2010. godine posle upada pomorskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć blokiranom Pojasu Gaze.

U tom upadu poginulo je deset turskih aktivista. Od tada su se odnosi između dve zemlje čas poboljšavali, čas pogoršavali.

Krajem septembra Erdogan i Netanjahu su se sastali u Njujorku. Bio je to njihov prvi sastanak na kojem su razgovarali o mogućnosti za saradnju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu