Zaharova o poseti Stoltenberga Balkanu: Prestanite da destabilizujete region, donosite samo nesreće

Obavezno pročitajte

Nedavna turneja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga po Balkanu još jedna je potvrda destruktivnog kursa severnoatlantskog bloka usmerenog na sve veće uvlačenje zemalja regiona u tu strukturu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Boravak Stoltenberga u BiH i Srbiji bilo je očigledno provokativno. On je pokušao da se umeša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, da nametne zbližavanje te države sa evroatlantskim strukturama. Uporno je predlagao Beogradu povećanje saradnje, uprkos neutralnom statusu Srbije. Optuživao je Rusiju za sve grehe, predstavljao je stvari tako kao da navodno radimo na širenju dezinformacija i destabilizaciji situacije na Balkanu. U suštini, ništa novo, u stvari to je prepričavanje onoga čime se oni sami bave“, kazala je Zaharova.

- Advertisement -

Kako je dodala, to su tradicionalne tehnike predstavnika Alijanse usmerene na zastrašivanja svojih partnera izmišljenim pretnjama koje dolaze od Rusije.

Zaharova je skrenula pažnju na izjavu Stoltenberga o spremnosti bloka da, kako je rekao, „stvori bezbedne uslove za sve ljude na Kosovu“, kao što je predviđeno rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN i da u tom cilju „preduzme korake da poveća broj snaga za Kosovo“.

„Nije poznat nijedan slučaj kada su kontingenti NATO-a zaštitili Srbe od bezakonja predstavnika prištinskih vlasti, od njihovih agresivnih akcija na severu pokrajine. Polazimo od toga da NATO treba da prestane sa svojom politikom destabilizacije Balkana, da prestane da nameće svoja pravila i da pravi nove linije podele. Kako pokazuje istorija, pojava Alijanse na Balkanu uvek je praćena nesrećom, stradanjem ljudi, razaranjem i ratnim zločinima“, poručila je Zaharova.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu