ZAEV: Kako su svi ostali ljudi nastali od majmuna, samo mi od Bugara?

Obavezno pročitajte

Makedonski premijer Zoran Zaev zatražio je od bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova da mu objasni motive koji su vlasti u Sofiji naveli da u sporu oko nacionalnog identiteta uvede biblijske motive, javljaju makedonski mediji.

„Prema nauci svi smo nastali od majmuna, a prema veri svi smo nastali od Adama i Eve. I kako to da su samo Makedonci nastali od Bugara?“, prepričao je Zaev razgovor sa Borisovom.

Makedonski premijer je rekao da je problem, koji je uzrok blokade početka pregovora Skoplja i EU, smešan, te da mu je nejasna formulacija prema kojoj Bugarska „prihvata realnost o bugarskom i makedonskom identitetu i jeziku“, ali želi da se razgovara o „poreklu“. 

- Advertisement -
zaev,

© CC0 / PIXABAYBugarski evroposlanik poručio Skoplju: Sa prijateljima kao vi, ne trebaju nam neprijatelji

Zaev je, istovremeno, naveo da o svim aspektima ovog spora treba da se izjasni komisija koju čine istoričari, te da se nađe rešenje za sve istorijske ličnosti, preneo je RTS.

„Ne odričem se evropske perspektive, jer EU nema alternativu“, rekao je Zaev.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene. 

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: „Prema Ustavu Republike Severne Makedonije“.

Bugarska navodi i da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu