18.5 C
Belgrade
sreda, 21 oktobra, 2020

ALARMANTNO: U Srbiji za godinu dana registrovana još 92 pedofila

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Pedofilija u Srbiji

U Srbiji su za godinu dana registrovana još 92 pedofila i trenutno je u registar upisan 371 pedofil.

Broj pedofila u Srbiji upisanih u registar koji predviđa tzv. Marijin zakon za godinu dana povećan je za skoro 100 osoba, pokazuju poodaci Uprave za izvršenje krivicncih sankcija Ministarstva pravde, piše Politika.

- Advertisement -

Dok je u oktobru prošle godine u evidenciji bilo 279 pedofila, prema poslednjim podacima, ta crna lista proširena je za još 92 imena.

Svi oni su pravosnažno osuđeni za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Taj registar donet je u septembru 2015. godine i od tada je lista rasla geometrijskom prograsijom.

- Advertisement -

Početkom prošle godine u evidenciji je bilo 96 imena da bi se taj broj do oktobra iste godine utrostručio.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić kaže da je taj broj samo jedna kap u moru i smatra da je to tek stoti deo stvarnog broja počinilaca takvih krivičnih dela.

Dodaje da su se žrtve ohrabrile da takve slučajeve prijavljuju, kao i da je policija je uradila dobar posao u smislu otkrivanja pedofila sa društvenih mreža.

Policija je usavršila načine takvih potraga i zbog toga je broj u registru sada veći, kaže Jurić.

- Advertisement -

Inače osuđenima zbog krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima zabranjeno je da posećuju vrtiće i škole. Oni su, takođe, u obavezi i da posećuju profesionalna savetovališta i ustanove.

Zbog zakona koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i tajnosti podata, imena pedofila iz tog registra nisu dostupni javnosti.

Podaci se daju sudu, javnom tužiocu i policiji. Takođe, uz obrazloženi zahtev,oni se mogu dostaviti i državnom organu, predzeću, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posledice osude i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu, kažu Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Dodaju i da se podaci iz ove posebne evidencije mogu dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međudržavnim sporazumom.

Državni i drugi organi kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloletnicima dužni su da zatraže podatak, da li je osoba koja treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa maloletnicima, upisana u registar pedofila.

SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.

KREĆU RIPREME ZA KATANAC: Uvedena vanredna situacija!

Vanredna situacija, kao priprema za katanacOpština Aleksandrovac uvela je danas vanrednu situaciju usled pogoršane epidemiološke situacije, saznaju...