IZDAO TRAMPA: Vučić opet sa bratom Si Đinpingom

0
206

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da „nije uvek lako“ sačuvati prijateljstvo s Kinom, s obzirom na to kako druge velike sile gledaju na ekonomski uspon te zemlje, ali je dodao da će Srbija, „čuvajući slobodu odlučivanja“, nastaviti da gradi „iskreno prijateljstvo“ s Kinom.

Navodeći da Srbija i Kina razvijaju saradnju u „svim oblastima“, Vučić je tokom sastanka sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Djiečijem kazao da bilateralna trgovinska razmena godinama raste, a da je u prvih osam meseci ove godine prevazišla nivo iz 2019. što je ocenio kao „neverovatno“ u uslovima globalne krize zbog pandemije korona virusa.

Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Djinpingu i Komunističkoj partiji kao „nosiocu razvoja te velike zemlje“ na podršci teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i samostalnosti Srbije.

– To je za nas jedna od najvećih vrednosti koje danas kao zemlja čuvamo. Mi u Srbiji znamo i suočili smo se sa različitim vrstama pritisaka, znamo da nije uvek lako sačuvati prijateljstvo sa Kinom, ali ćemo, čuvajući slobodu odlučivanja, nastaviti da gradimo iskreno prijateljstvo prema Kini – kazao je Vučić tokom sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

Zamolio je da Kina razmotri dalje investicije u Srbiju i najavio nove bilateralne dogovore o infrastrukturnim projektima koji će, po njegovim rečima, značiti bolji život za gradjane i rešavanje nekih od njihovih višedecenijskih problema.

– Nećemo zaboraviti posetu predsednika Sija Smederevu, kada je ličnim angažovanjem sačuvao posao direktno 5.000 radnika, a indirektno 10.000 ili 12.000 ljudi. Kada prođe epidemija, očekujemo ga opet u Srbiji da mu pokažemo da naše gostoprimstvo nema premca bar u ovom delu sveta – istakao je Vučić.

Ostavite komentar