8 C
Belgrade
sreda, 1 decembra, 2021

VUČIĆEVA POLITIKA METASTAZIRA: Cela Srbija zbog njega je bolesna!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da je u Srbiji na delu „metastaza sistema u kojem je jedan čovek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodelu vrednosti, jednom rečju gazduje državom“.

Miodrag Zec FOTO: Printscreen/YouTubeMiodrag Zec FOTO: Printscreen/YouTube

On je za list Nova ocenio da je najveća zabluda predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar „javno saopštava da tako misli – da može da pokrene ekonomski sistem“.

- Advertisement -

– Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu – rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

Prema njegovim rečima, u političkom modelu „gde je vlast koncetrisana na jednom mestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo“.

– U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca. I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu – naveo je Zec.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti