UDRUŽENJE UGOSTITELJA SE DIGLO: Nečemo poštovati odluke o propusnicama!

Obavezno pročitajte

Udruženje ugostitelja Esnaf reagovalo je na današnju preporuku Kriznog štaba da se uvedu kovid propusnice, navodeći da su protiv toga. Najavili su ignorisanje mera za koje tvrde da su protivzakonite i diskriminišuće.

Ovo udruženje za Nova.rs navodi da kategorički odbija uvođenje kovid ili bilo kakvih drugih propusnica koje su „nezakonite, protivustavne i na bilo koji način diskriminišu građane po bilo kom osnovu, pa i po osnovu vakcinacije“.

„Ugostitelji okupljeni oko udruženja Esnaf će pokušati da obore ovu meru. Sledeći koraci su građanska – cehovska neposlušnost i ignorisanje mera koje su protivzakonite i diskriminišu naše goste i naše zaposlene po bilo kom osnovu, praćene tužbama protiv države i nadležnih za diskriminaciju i nanetu štetu, za šta naše udruženje ima spreman pravni tim. U našim objektima svi su jednaki i svi dobrodošli. Ostajemo jedinstveni“, poručuju u ovom udruženju.

Esnaf ugostitelja tvrdi da je ova predložena mera doneta paušalno, mimo zakona, bez dovoljno obrazoloženja i odnosi se, po pravilu, samo na ugostiteljske objekte kao „prokazana, ali ne i dokazana mesta sa najvećim rizikom za zaražavanje“.

„Faktički, predlog da se od 22 sata u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata puštaju samo gosti sa validnim kovid sertifikatima gura celokupno ugostiteljstvo u ograničenje radnog vremena do 21.30, a mnoge naše kolege iz sekcije noćnih klubova i u potpuno zatvaranje. Ostalo je nerazjašnjeno šta se dešava sa hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima sa smeštajnim kapacitetima.

Po ko zna koji put u donošenju odluke, ovoga puta samo kao saopštenja o njoj, nije konsultovana struka – sami ugostitelji i udruženja koja ih predvode, pa o stručnosti onoga što je izrečeno bolje da ne komentarišemo. Krizni štab je svojom neaktivnošću, nekompetentnošću i nedostlednošću u delovanju doveo do eskalacije kovid situacije u zemlji i za većinu građana više ne predstavlja telo na čije se odluke i preporuke vredi osvrtati, a to je vidljivo svuda i u svim prostorima“, ističu u svom odgovoru.

Oni tvrde da se ugostiteljski sektor najviše od svih pridržava ranije donetih mera i „po pravilu jedini od cele privrede ispašta zbog njih“.

Podsetimo, Krizni štab je današnjoj sednici doneo preporuku da se od subote, 23. oktobra, uvedu kovid propusnice za ugostiteljske objekte svakog dana u periodu od 22 časova do 1 ujutru. Ova preporuka Kriznog štaba biće potvrđena na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

„Redari mogu da traže uz kovid propusnicu ličnu kartu ili pasoš, koji je zvaničan lični dokument, ali za to Vlada mora da donese uredbu. To će Vlada uraditi sutra na sednici. Kontrolisaće komunalna milicija i sve insepkcije – zdravstvena, sanitarna, komunalna, sve inspekcije“, rekla je ranije danas novinarima premijerka Srbije Ana Brnabić.

SourceNova RS

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu