22.7 C
Belgrade
subota, 24 jula, 2021

NOVI ŠAMAR ZA DIKTATORA VUČIĆA: Amerika ga pušta niz vodu, sve je gotovo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zakon rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija iskritikovana zbog nerešenih afera, nedostatka demokratije, stanja u medijima, vlast Aleksandra Vučića dobila je još jedan diplomatski šamar.

Ovog puta oštre reakcije stižu iz Stejt departmenta, koji u svom izveštaju ističe da u našoj zemlji postoje ozbiljna ograničena slobode izražvanja, uključujući nasilje, pretnje nasiljem i neopravdana hapšenja i gonjenja novinara. Ova poruka stiže od nove američke administracije predsednika Džozefa Bajdena.

stejt department
- Advertisement -

Brojni slučajevi korupcije među članovima Vlade, krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditeom, kao i zločini počinjeni protiv pripadnika seksualnih manjina – LGBT populacije, brutalnost policije, ugrožavanje slobode medija, samo su neki od niza kritika i problema na koje je u svom izveštaju o Srbiji ukazao Stejt department.

Međunarodni posmatrači zabeležili su da je država na efikasan način organizovala parlamentarne izbore 21. juna u teškim okolnostima, ali da je, kako je ukazano, primetna dominacija vladajuće stranke. Navode da je onemogućen pristup opozicije medijima, kao i da postoji nedostatak medijske raznolikosti – biračima je ograničena mogućnost izbora.

Šamar srpskim vlastima iz Amerike usledio je samo šest dana nakon usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji. Rezolucija je usvojena sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih i u kojem je posebna pažnja posvećena aferama režima Srpske napredne stranke. 

- Advertisement -

Ovaj diplomatski debakl režima Srpske napredne stranke nije mogao da spreči ni pokušaj naprednjaka da preko Evropske narodne partije izlobira da se ne govori o aferama “Krušik”, “Savamala”, “Jovanjica” i “Telekom”, te su se one na kraju ipak našle u dokumentu koji je usvojila EP.

Protić: Ne možete lagati velike sile i zaboravljati svoja obećanja

Da je strpljenje Zapada na izmaku i da će sve manje tolerisati grubo krišenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji, smatra bivši ambasador naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama, Milan St. Protić.

Protić smatra da poruka koja je iz SAD upućena srpskim vlastima, odnosno Aleksandru Vučiću, predstavlja sinhronizovano delovanje Evrope i Amerike.

NOVI ŠAMAR ZA DIKTATORA VUČIĆA: Amerika ga pušta niz vodu, sve je gotovo 1
Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs Vucic u problemu

“Očigledno je da je Zapadu strpljenje na izmaku i da njihova očekivanja nisu ispunjena. Po ko zna koji put se dešava da predstavnici vlasti u Srbiji olako daju određena obećanja, koja kasnije ne ispune. Zbog toga se i dolazi u ozbljan raskorak sa velikim silama, koje to ne tolerišu. Mnogo je bolje reći istinu, nego taktizirati i zidati kule i gradove na rečima, a posle datu reč pogaziti”, objašnjava naš sagovornik, dodajući da postoji veza između rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji i saopštenja Stejt Departmenta.

“To je vid pritiska na Beograd i poruka da se ovakvo ponašanje vlasti više neće tolerisati. Režim u Srbiji više ne može da računa na podršku koju je do sada imao”, naveo je Protić.

On podseća da su slične rekacije iz Bele kuće, kad je u pitanju Srbija, postojale i ranije, naročito u periodu kad je na vlasti bio Slobodan Milošević.

“Sad je situacija dosta slična, ali uvek bi trebalo imati u vidu da velike sile imaju drugačije poglede i interese, nego što imamo mi koji u toj zemlji živimo. U njihovim očima demokratija u Srbiji nikad nije bila prioritet, jer je ona pitanje unutrašnjeg ostvarenja jedne zemlje i njenih građana, a ne interesa onih koji u toj državi ne žive”, poručuje Milan St. Protić.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti