SRBIJA SE BUDI: Protest meštana zbog izgradnje kamenoloma, NEĆE VAM PROĆI

Obavezno pročitajte

Meštani nekoliko sela na obroncima Goča, u opštini Aleksandrovac, protestuju zbog gradnje kamenoloma na lokalitetu Rađevice.
Kako kažu, zbog gradnje kamenoloma, već je posečen deo borove šume, iako je dobijena dozvola samo za ispitivanje terena. Privatna firma je zakupila od Srbijašuma zemljište na 25 godina, kako bi eksploatisala materijal za gradnju Moravskog koridora, javlja reporter N1.


Meštani smatraju da će rad kamenoloma ugroziti prirodu, a samim tim i poljoprivredni i razvoj seoskog turizma, po čemu je ovaj kraj poznat.

Vodeći se zakonom o šumama i prostornim planom opštine Aleksadrovac, meštani nekoliko sela u blizini, kažu da na šumskom zemljištu nije dozvoljena gradnja, kao ni seča šuma 6. i 7. klase.

- Advertisement -

Pored toga, smatraju da će objekti u ovom delu Aleksandrovačke Župe, biti ugroženi zbog miniranja i dejstva seizmičkih potresa. Zato, kako kažu, žele da spreče izgradnju kamenoloma.

Pored meštana, potpise na peticiju za zaštitu prirode, stavili su i čelnici opštine Aleksandrovac, prvi čovek Mirko Mihajlović i predsednik skupštine opštine Slavoljub Mirković.

U blizini potencijalne gradnje, nalaze se srednjovekovni grad Koznik i arheološko nalazište Jablanica, koje je država zaštitila kao kulturna dobra.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu