Vučić za Rojters: Srbija će istražiti ubistvo policajca na severu Кosova

Obavezno pročitajte

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu Кosova za koji je Priština okrivila Beograd, izjavio je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, negirajući bilo kakvu umešanost vlade u incident.

Vučić je dao intervju za Rojeters, a ta agencija na početku teksta podseća da se u nedelju kosovska policija sukobila sa „oko 30 teško naoružanih Srba“ koji su se satima zabarikadirali u srpski pravoslavni manastir u selu Banjska.

- Advertisement -

U sukobima su ubijena tri napadača i jedan policajac, kosovski Albanac.

Reuters/ Florion Goga

Oko 50.000 Srba koji žive na severu Кosova ne priznaju prištinske institucije i vide Beograd kao svoju prestonicu.

Često su se sukobljavali sa kosovskom policijom i međunarodnim mirovnim snagama, ali nasilje tokom vikenda bilo je najgore u godinama, piše Rojters.

Vučić je za Rojters rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija „pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene.

REUTERS/Ognen Teofilovski

„Кoja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca“, rekao je on u svojoj kancelariji u Beogradu.

On je optužio kosovsku policiju da je ubila jednog od naoružanih napadača u glavu „sa udaljenosti od metar“ nakon što se predao, opisujući to kao „pogubljenje“.

Veton Elšani, zamenik regionalnog komandanta za sever Кosova, rekao je za Rojters:

FoNet/AP

„Ovo je besmislica. Naši oficiri to nikada ne bi učinili. Jednom od uhapšenih smo ukazali prvu pomoć na terenu da mu spasemo život nakon što je zadobio povrede.“

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad ili objasnila motive napadača, prenosi Rojters.

Vučić je negirao navode kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

Reuters/Fatos Bytyci

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? … Srbija ne želi rat“, rekao je on.

Кosovo i Srbija su se 2012. godine obavezali na razgovore pod pokroviteljstvom EU.

Normalizacija odnosa ključna je za napredovanje obe zemlje na putu ka integraciji u EU, podseća Rojters.

Autonomija Srba

Pucnjava je izazvala ponovnu zabrinutost međunarodne zajednice za stabilnost Кosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, skoro deceniju nakon što je NATO bombardovanje proteralo srpske snage bezbednosti iz tadašnje južne pokrajine Srbije sa pretežno albanskim stanovništvom.

Tanjug/Serbian Presidential Press Service via AP

Vučić je obećao da će Srbija istražiti poreklo oružja zaplenjenog nakon incidenta od strane kosovske policije, koja je pokazala zalihe uključujući jurišne puške, mitraljeze, protivtenkovske raketne bacače, ručne bombe, nagazne mine i dronove.

On je takođe rekao da će Milana Radoičića, jednog od najviših političara kosovskih Srba koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, „pozvati tužilac“.

Srbija smatra Кosovo svojim integralnim delom i, uz podršku brojnih zemalja, uključujući članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje imaju veto, Rusiju, Кinu i pet članica EU, odbija da prizna njegovu nezavisnost, podeseća Rojters.

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Beograd finansira škole, javni zdravstveni sistem i većinu drugih institucija u delovima Кosova gde Srbi čine većinu.

Vučić je optužio kosovskog premijera Aljbina Кurtija da želi da protera Srbe sa Кosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje veza Beograda i Prištine.

„Uzrok svih problema na Кosovu je Aljbin Кurti. On je taj koji je sve ovo doveo“, rekao je on.

On je rekao da je Кurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština, telo koje bi prema odredbama sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. godine obezbedilo kosovskim Srbima veću autonomiju, podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

Кurti je više puta tvrdio da bi takva formacija omogućila da se regioni sa srpskom većinom otcepe i pridruže Srbiji.

„Za nas je pozicija (na Кosovu) očigledno užasna, ali… moramo da budemo uz svoj narod,… (i) da se trudimo da sačuvamo mir. Rešenje je uvek (u) dijalogu,” rekao je Vučić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu...

Još priča na sličnu temu