Da li će se Srbi odnositi prema Vučiću kao prema nekome ko ih je pustio niz vodu?

Obavezno pročitajte

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek nije odgovorio na najznačajnija pitanja koja se tiču sukoba u selu Banjska na Kosovu i Metohiji. Ocenio je da je ceo događaj naneo veliku štetu Srbiji, ali pre svega Srbima koji žive na severu Kosova.

„Nije bilo ništa novo šta smo saznali. Podsetiću da je predsednik već govorio o ovome i tada je govorio da je to bila „pobuna ljudi koji se nalaze na poternicama“ i da je to bio njihov revolt. To je ponovio i sinoć. U oba slučaja je apostrofirao kao glavnog krivca predsednika Vlade Kosova Aljbina Kurtija“, kaže Švarm.

- Advertisement -

Smatra da se Vučić nalazi u – limbu.

„Sa jedne strane, ako kaže da je ovo što se desilo potpuno mimo njegovog znanja, sam sebe će diskvalifikovati kao važnog činioca u pregovorima oko severa Kosova. Priznaće da ne kontroliše situaciju na terenu, i postavlja se pitanje kakav će biti odnos Srba sa Kosova prema njemu, pogotovo sa severa? Da li će se odnositi prema Vučiću kao prema nekome ko ih je pustio niz vodu? Sa druge strane, Vučić ima problem sa Evropskom unijom koja traži odgovornost, traži da se utvrdi ko je sve učestvovao i sa kojim ciljem. On je obećao da se srpski organi sprovesti istragu i da će se u njoj pojaviti i Milan Radoičić“, kazao je Švarm.

Procenjuje da tužilaštvo može da podigne optužnicu protiv Milana Radoičića, ali da to ne znači da će se to i desiti.

A ukoliko se dogodi, ukazuje na primer suđenja za Jovanjicu, i ističe to kao primer kakve opstrukcije mogu da se pojave tokom suđenja.

„Ako i bude procesa, on bi bio politički motivisan, i to bi bilo svedočanstvo da Vučić nema ništa sa tim slučajem“, smatra sagovornik N1.

Konstatovao je i da je ova akcija u Banjskoj potpuno suprotna od svega onoga za šta se zvanični Beograd zalaže u procesu dijaloga sa Prištinom u Briselu.

„i Vučić je rekao da ‘sve ovo ide na štetu Srba’. Međutim, postavlja se pitanje šta su radile službe bezbednosti, šta je radila BIA? Ovakva operacija, sa ovolikom količinom oružja i sa svim ovim ljudima u uniformama nije nešto što se može organizovati u kafani za pola sata. Za to je potrebno vreme, organizacija i uzajamno poverenje. I kako je moguće da BIA i druge službe nemaju pojma o tome, kao ni Srpska lista“, zapitao je Švarm.

Ocenjuje da međunarodna zajendica neće uvesti sankcije Srbiji,  i da je to preterana najava, ali se slaže sa ocenom Žarka Koraća da je ovim događajem politika Aleksandra Vučića na Kosovu doživela krah.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

BRISEL – Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze,...

Još priča na sličnu temu