17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

VUČIĆ O GEJ PRAJDU: Iskreno, pojma nisam ni imao da to treba da se održi u našoj zemlji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Šetnje će u svakom slučaju biti, poručuje koordinator Evroprajda Goran Miletić koji je uveren da planirani događaj neće biti zabranjen jer ne postoje razlozi da MUP donese takvu odluku. Miletić je ovim rečima reagovao na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da će MUP „u skladu sa Ustavom i zakonima“, doneti odluku o LGBT manifestaciji Evroprajd 96 sati pre planiranog održavanja tog skupa.

Do utorka u 16 sati MUP će odlučiti da li ima bezbednosnih uslova za održavanje Evroprajd šetnje. Organizatori kažu da će taj zakonski rok sačekati.

- Advertisement -

„Kada je on (Vučić) govorio o zabrani, on jeste izgovorio ovaj deo koji se tiče 96 sati, što je zakonska odredba, tu nema šta da se komentariše, mi govorimo svo vreme da jedino MUP može zabraniti. On je mogao da kaže i dodatnu i suštinsku stvar, dakle da je Evroprajd jako važan za Srbiju i da na neki način podrži održavanje“, rekao je Miletić.

Nasuprot tome, predsednik se u obraćanju zahvalio svima koji su od ove, kako kaže, „gotovo nevažne teme, ili važne teme za samo jedan deo društva“ napravili „krstaški rat“.

„Pojma nisam ni imao, da vam odmah kažem, da to treba da se održi u našoj zemlji, niti bi mi na pamet palo da je to bog zna kakav problem, niti da je to bog zna šta pametno, niti važno niti bilo šta drugo“, rekao je Vučić.

- Advertisement -

„Ne bih mogao da se složim da je to nebitna manifestacija. Mogu da verujem da on nije bio informisan ili slično, možda je nešto drugo bilo u pitanju, ali mi smo zaista ovu manifestaciju najavili pre tri godine“, kaže na to Miletić.

Dok ostavlja mogućnost zabrane Prajda, predsednik pohvalno govori o pripadnicima LGBT zajednice u sopstvenom okruženju.

„Ja imam u široj porodici jednu divnu ženu koja je gej i ni za šta na svetu je ne bih menjao za nekog drugog, mislim da je predivna i predobra. Sad mi psuje majku veliki deo Srbije, ja ovo stvarno ovako mislim. Ne razumem oko čega smo podigli ovakvu buku, dreku, zbog čega to svojoj zemlji radimo, problem je u tome što jedan deo ljudi državu ne oseća kao svoju, ne razume šta je ljubav prema državi“, izjavio je Vučić.

Postavlja se pitanje da li jedna zajednica ne voli svoju državu ako traži da se manifestacija održi i da ih ta ista država obezbedi.

„Ja sam to nazvao napredovanje u nazadovanju, mi smo se oko toga dogovorili kao zajednica, kao društvo, kao politički delatnici, da se taj prajd označi kao jedna naša otvorena forma života ili slobode za sve koji se razlikuju, za manjinske razlike, a ovo sad što se čini, već je napravljena jedna velika zbrka. Svejedno, neka bude prajd, ja mislim da će biti“, kaže sociolog Ratko Božović.

Zbrka je na konferenciji nastala i oko toga kako je ispravno nazvati pripadnike LGBT zajednice.

„Ana jel’ nije nekorektno ako kažem homoseksualci, da nisam pogrešio nešto, nisam se ogrešio o vas? Pošto ja nikad ne znam tu terminologiju, onda pozovem Anu pa je pitam. Dakle mi nemamo, mi nećemo da se igramo i da se sprdamo sa našim građanima“, raspitivao se Vučić.

Bez obzira na odluku MUP-a, LGBT zajednica poručuje da će se oni svakako šetali 17. septembra.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: