15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Čekam pozive da skratim jezik kad počnem da govorim o Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon što je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je razmatrana situacija o Kosovu i održavanju Evroprajda 2022.

Obraćanje pratite ovde: 

- Advertisement -

Građanima koji štede – manji računi za struju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je prve predloge o popustima za struju. Rekao je da će potrošnja da se porediti sa potrošnjom u odnosu na mesec iz prošle godine.

„Znači – oktobar 2022. sa oktobrom 2021., novembar 2022. sa novembrom 2021., i tako dalje“ – naveo je on.

- Advertisement -

„Izaći ćemo sa predlogom za smanjenje potrošnje električne energije. Želimo da podstaknemo ljude da štete i da zarade“

Svi koji smanje potrošnju između 5 i 20 %, dobićete popust od 10 % na iznos računa koji izračunava potrošnju i mrežarinu.

„A ja ću tražiti od Vlade da to bude još 15 odsto“, rekao je Vučić.

Dodao je i da će nove mere važiti od oktobra.

„Za one koji smanje od 20 do 30 %, mi ćemo im dati još 20% preko toga kao država, dodatnog popusta. Ne manje od oko 45 %“

„Za one koji imaju smanjenje od preko 30%, dobiće popust od 30 %, dodatno.“

Nova mera važiće od oktobra.

Govereći o ekonomskim temama, Vučić kaže da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najniža u njenoj istoriji.

O „Evroprajdu“

Predsednik Srbije rekao je da će MUP 96 sati pre održavanja manifestacije dati svoju procenu.

„Ironično želim da se zahvalim svim velikim junacima koji ne čekaju na Brnjaku i Jarinju, ali čekaju po parkovima da se iživljavaju nad slabijim od sebe“.

„MUP Republike Srbije doneće odgovarajuću odluku, a organizatori mogu voditi upravni spor pred Upravnim sudom, pre toga se mogu žaliti MUP. Ddoneće odluku 96 sati pre održavnaja događaja, a onda organizatori mogu da reaguju. Nećemo da se igramo i da se sprdamo, da izmišljamo gluposti da zabranjujemo zbog majmunskih boginja, da pokušavamo da unižavamo ljude. Mi smo zabrinuti za bezbednosnu situaciju. Situacija za nas je teška jer ne želimo da vidimo bilo kakve sukobe. Moglo bi da dođe do većih nemira, sukoba, u kojima bi naša sila morala da bude veća, a to su stvari koje bi želeli da izbegnemo. Ti ljudi mogu da se okupljaju po konferencijama, ali o svemu drugom MUP će obavestiti i njih i građane RS“,rekao je predsednik.

Dvoje Srba preregistrovalo automobile 

„Ono što je važna informacija jeste, da je na dan 10. septembra u 8 sati ujutru i dalje je bilo prijavljeno samo dvoje lica za promenu registarskih tablica. Nemaju nikakvu podršku naroda, ne mogu da pronađu Srbe koji bi promenili tablice – rekao je Vučić.

Kako kaže, jasno je da srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava, dodaje da će biti zanimljivo gledati kako generalnu skupštinu UN kada budem govorio o teritorijalnom integritetu Srbije i rezoluciji 12 44.

„Velike zapadne sile, plus Turska, žele rešavanje ovih problema, jer, u Evropi je rat, Evropa je u ratu, mora da se brani, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom, oni bi izbegli mogućnost da daju jasan odgovor Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti“ – rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija je ponovo postala kolateralna šteta sukoba velikih sila i njihovih nerešenih situacija u prošlosti.

„Putin je podigao zavesu, i sada je ostalo svima da se odluče sa koje strane zavese žele da se nalaze“ – rekao je Vučić.

Dodao je da samo čeka pozive „da skrati jezik“ kada priča o Ukrajini.

Predsednik je rekao da su ih upozorili da od 20. septembra 2021. godine niču jedna za drugom nelegalne baze specijalnih jedinica kosovskih bezbednostnih službi na Kim.

„Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja, a oni ni na šta od ovoga nemaju pravo. Oni ne obaveštavaju Srbe o ovim akcijama, niti ih konsulutuju. Uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim delom nalazi na opštini Zubin Potok. Ne postoji stvar koju nisu pogazili, a međunarodni predstavnici to znaju“ – rekao je Vučić.

„Ako mogu da vas zamolim da isključite telefone i kjlimu. Da uštedimo struju. Nikada niste čuli moj telefon da zvoni. Situacija je teška. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost napravili smo analizu stanja i poziciju Srbije i Srba na KiM. Govorili smo o proceni bezebnosne situacije o „Evroprajdu“. Danas nismo govorili o sajber bezebdnosti, to ćemo učiniti sledeće nedelje. Govorili smo o energetskoj krizi i energetskoj bezbednosti“, rekao je Vučić.

„Sinoć sam obavio dvosatni razgovor sa predstavnicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona, da smo dobili od njih predlog koji bi trebalo da dovedu do skorog,a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM. Taj razgovor, ne moram da vam govorim, nije bio ni malo lak“, dodao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je sinoć imao dvosatni razgovor sa Miroslavom Lajčakom i savetnicima nemačkog kancelara Šolca i francuskog predsednika Mkarona i da je od njih dobijen predlog „potuno nove armature razgovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog i konačnog rešavanja pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom”.

On je rekao da predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja istakli da imaju podršku SA i Turske i da smatraju da, kada postoji rat u Evropi, nisu potrebnio novi sukobi, pa je zato potrebno doći do brzog rešenja.

On kaže da bi oni u skladu sa tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem “izbegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja nezavisnosti Kosovu jer bi posle toga rekli da je postignut dogovor”.

Vučić je naveo: “Taj predlog bi suštinski značio,.ne mogu da kažem priznanje Kosova, ali priznanje svega onoda što oni misle da je realnost.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti