Vučić na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija: Pokušaj rasparčavanja moje zemlje još uvek traje

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je, na početku govora, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, „nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

- Advertisement -

Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije„, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, „pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Upitavši kakva je budućnost sveta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće reči generalnog sekretara Antonija Gutereša, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri „lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsednik „jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim„, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto, već naprotiv – globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji„, rekao je Vučić.

SourceRTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu