Vlast ćuti na tekst KRIK-a o vezama Vučkovića sa kriminalcima: Vučić kaže da ga nije ni pročitao

Obavezno pročitajte

Za porežimske medije nova otkrića KRIK-a o vezama pripadnika žandermerije Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalcima nisu tema. Nisu izgleda tema ni za predstavnike vlasti. Predsednik Aleksandar Vučić tek na pitanje novinara kaže da tekst nije pročitao, i da će se potruditi da to uradi noćas. Nema reakcija ni od nadležnih institucija, koje na naša pitanja još nisu odgovorile.

Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, kriminalac i vođa huliganske grupe „Janjičari“, ubijen je 2016. godine. KRIK je objavio audio snimak u kom njegov blizak prijatelj, pripadnik žandarmerije Nenad Vučković Vučko, govori svojim saradnicima zašto je ubijen.

- Advertisement -

„Na današnji dan je Saletu rođendan, jutros bi proslavio 31. rođendan. Iste te nedelje (kada je Iker prebijen), pevali su ovo za Vukotića, što je bila inicijalna kapisla da ovaj da pare da ga ubiju. Pevali su pesmu on i Roganović, grlili se, samo su to uradili. I ovaj (Vukotić) reko: ‘Zbog toga ćeš 10 metaka u glavu da dobiješ’, čuje se u audio snimku.

Jovan Vukotić, bio je vođa „škaljarskog“ klana. Ubijen je septembra 2022 u Istanbulu. Za njegovo ubistvo optuženi su pripadnici suprotstavljenog „kavačkog“ klana, čiji ogranak ordinira i u Srbiji, a čiji je deo bio upravo Sale Mutavi. Od KRIK-a saznajemo da Nenad Vučković ne otkriva samo ko navodno stoji iza ubistva „Mutavog“.

„Mi saznajemo jednu fascinantnu stvar – da je jedan policajac, žandarm Vučković bio najbolji prijatelj, kako sam kaže sa ozbiljnim kriminalcem, Aleksandrom Stankovićem Saletom Mutavim, da je trebalo da mu bude kum na venčanju i slične stvari, ali i još zanimljiviju stvar, a to je da je nakon ubistva Stankovića, kako Vučković priča, uništio njegove telefone“, navodi novinarka KRIK-a Milica Vojinović.

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, ispričao je Vučković.

To je Vučković u lice kazao policiji kada je 2019. saslušavan po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u istrazi o ubistvu Stankovića. Ti telefoni su potencijalno mogli da sadrže bitne dokaze.

„Nenad Vučković ne može da dođe i uzme telefone koji su predmet istrage i to za teško delo kao što je ubistvo. Drugo, on ne može da dođe u SBPOK i da njemu službenu belešku uzima načelnik jednog odeljenja u SBPOK-u. To su sve procedure koje se nikada ranije nisu dešavale“, ukazuje pukovnica MUP u penziji Slavica Radovanović.

Upitno je da li su uopšte telefoni uništeni ili su negde sklonjeni, smatra advoka Ivan Ninić.

„Ukoliko su uništeni, onda je iskaz Nenada Vučkovića indikativan i on je trebalo da ukaže tužiocu potrebu produbljavanja istrage u više pravaca – šta bi bio motiv Vučkovića da uništi te telefone i da li bi sadržina tih telefona možda dovela i do neposerdnog izvršioca ovog zločina i do same organizacije i uzroka koji su doveli do ubistva Stankovića“, kaže Ninić.

A krivični zakonik propisuje da „ko u nameri da spreči ili oteža dokazivanje, sakrije, uništi, ošteti ili delimično ili potpuno učini neupotrebljivom ispravu, odnosno druge predmete koji služe za dokazivanje, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom“. Ono što ne znamo jeste da li je Vučković imao tu nameru, ali svakako…

„Prolazi bez posladica i izvlači se, a tužilaštvo i policija znaju njegove veze i ignorišu njegove veze sa mafijom i kriminalcima“, navodi Vojinović.

Na ovu temu N1 je poslalo pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminal, Ministarstvu unutrašnjih poslova – ministru ali i komandantu Žandarmerije, kao i Vladi Srbije, sa različitim pitanjima i svakoj instituciji u skladu sa njenim nadležnostima. Svako pitanje smo detaljno obrazložili i naznačili zbog čega se obraćamo konkretnom državnom organu. Nijedan jedini odgovor za sada nismo dobili.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Deset najvećih afera u poslednjih 10 godina koje su ostale bez epiloga

Vladavinu Srpske napredne stranke obeležile su mnogobrojne afere od kojih većina nije razrešena, poput ovih deset na koje podseća...

Još priča na sličnu temu