VLADIMIR PUTIN: Rusiju je nemoguće pobediti na bojnom polju

Obavezno pročitajte

Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju,, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini. Po njegovim rečima, zapadne elite ne kriju svoj cilj – da nanesu strateški poraz Rusiji.

„Šta to znači za nas? To znači da završe sa nama jednom za svagda. Dakle, oni nameravaju da lokalni sukob prebace u fazu globalne konfrontacije. Mi to tako razumemo i u skladu sa tim ćemo i reagovati, jer se u tom slučaju radi o postojanju naše zemlje. Ali takođe je nemoguće da nisu svesni da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju“, poručio je Putin.

- Advertisement -

Metode isprobane u Jugoslaviji

Umesto da rešava probleme Donbasa, Zapad se igrao životima ljudi – taj metod prevare Zapad je isprobao i ranije i neće se oprati od sramote, rekao je ruski lider.

„Ispostavlja se da je sve vreme dok je Donbas bio u plamenu, kada se prolivala krv, kada je Rusija iskreno, ističem, iskreno težila mirnom rešavanju situacije, oni su se igrali životima ljudi, igrali su obeleženim kartama. Taj odvratni metod prevare već je više puta isproban i ranije. Isto tako dvolično su se ponašali uništavajući Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju. Nikada sa sebe neće sprati tu sramotu. Pojam časti, poverenja, pristojnosti nije za njih“, rekao je ruski predsednik.

Sledeći cilj je bio Krim

Sledeći cilj onih koji su u februaru 2022. godine planirali napad na Donbas bio je Krim, Rusija je to znala i razumela, izjavio je predsednik Rusije.

„Oni koji su planirali novi napad na Donjeck, na Donbas, Lugansk dobro su znali da je sledeći cilj – napad na Krim i Sevastopolj. Mi smo to znali i bili smo svesni toga“, rekao je Putin.

Kako je istakao, sada „u Kijevu otvoreno govore o takvim dalekosežnim planovima“.

„Razotkrili su se. Otkrili su ono što smo mi ionako dobro znali“, rekao je ruski lider.

Po njegovim rečima, informacije koje su stizale u Rusiju nisu ostavljale sumnju da je do februara 2022. godine sve bilo spremno za novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu.

Takođe je dodao da se Rusija seća pokušaja kijevskog režima da nabavi nuklearno oružje, o tome se i javno govorilo.

„SAD i NATO su ubrzano raspoređivali kod granica naše zemlje svoje vojne baze, tajne biološke laboratorije, tokom vojnih vežbi su ovladavali poprištem budućih vojnih dejstava“, istakao je Putin.

Zapad forsirao projekat „anti-Rusija“

„Zapad je forsirao realizaciju projekta ‘anti-Rusija’, podržavajući prevrat 2014. godine. A državni udar – krvavi, antidržavni, antiustavni – kao da se ništa nije dogodilo, kao da tako i treba. Čak su rekli koliko su novca na to potrošili. U ideološku osnovu su postavili rusofobiju, krajnje agresivni nacionalizam“, istakao je ruski lider.

Pritom je dodao da pokušaji da se od Ukrajine napravi „anti-Rusija“ nisu novi.

„Taj projekat vuče korene još iz 19. veka. Negovali su ga još u Austrougarskoj i Poljskoj i drugim zemljama s jednim ciljem – da se otrgnu od naše zemlje istorijske teritorije koje se danas zovu Ukrajina“, podsetio je Putin.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador optužio Srbe za nasilje na Kosovu i Metohiji i napad na NATO vojnike

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer optužio je na svom Tviter profilu Srbe za eskalaciju nasilja na severu Kosova. On...

Još priča na sličnu temu