VLADIMIR PUTIN PORUČIO SVETU: Era unipolarnog poretka je prošlost

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Era unipolarnog svetskog poretka je prošlost i jedino je suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta moguće smanjiti tenzije u svetu, povećati nivo poverenja među državama i obezbediti njihov održivi razvoj.

Ovo je poručio predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin obraćajući se se učesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

- Advertisement -

Rusija će, prema njegovim rečima, jačati oružane snage, obezbeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, a preduzimaće i druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg sveta. Takođe, neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN.

„Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinose obezbeđivanju bezbednosti i blagostanja zemalja i naroda”, istakao je Putin, prenosi Tanjug.

Prema njegovoj oceni, kolektivni Zapad ciljano uništava evropski sistem bezbednosti, a NATO se kreće na istok.

„Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga”, rekao je predsednik Rusije.

Zapadu su potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namenio, kako je rekao, „sudbinu topovskog mesa”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu