17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

VLADIMIR PUTIN PORUČIO SVETU: Era unipolarnog poretka je prošlost

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Era unipolarnog svetskog poretka je prošlost i jedino je suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta moguće smanjiti tenzije u svetu, povećati nivo poverenja među državama i obezbediti njihov održivi razvoj.

Ovo je poručio predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin obraćajući se se učesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

- Advertisement -

Rusija će, prema njegovim rečima, jačati oružane snage, obezbeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, a preduzimaće i druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg sveta. Takođe, neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN.

„Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinose obezbeđivanju bezbednosti i blagostanja zemalja i naroda”, istakao je Putin, prenosi Tanjug.

Prema njegovoj oceni, kolektivni Zapad ciljano uništava evropski sistem bezbednosti, a NATO se kreće na istok.

- Advertisement -

„Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga”, rekao je predsednik Rusije.

Zapadu su potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namenio, kako je rekao, „sudbinu topovskog mesa”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti