VLADIMIR PUTIN: Nestabilnost u svetu raste, SAD žele dominaciju, ignorišući suverenitet drugih

Obavezno pročitajte

Nestabilnost u svetu raste i pojavljuju se nova žarišta napetosti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, ističući da je to u velikoj meri povezano sa željom SAD da zadrže dominaciju, ignorišući suverenitet.

„Sve to je praćeno nagomilavanjem vojnog potencijala, mešanjem u unutrašnje stvari drugih država bez presedana i pokušajima da se izvuče korist iz energetske i prehrambene krize koje su izazvale zapadne zemlje“, naveo je Putin u video-poruci dobrodošlice učesnicima 11. Međunarodnih susreta zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

- Advertisement -

Narodi mnogih država preživljavaju dramatične posledice prevrata organizovanih spolja, ukazao je on i dodao da je to direktno povezano sa željom pojedinačnih država i organizacija da očuvaju svoju dominaciju, da nametnu svoja pravila, u potpunosti ignorišući suverenitet, nacionalne interese i tradiciju drugih država.

Rusija je spremna za tesnu saradnju sa svim zainteresovanim zemljama kako bi se suočile sa zajedničkim izazovima čovečanstva, naveo je ruski predsednik i dodao da će Rusija jačati veze sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

„Rusija ima puno saveznika i partnera u raznim regionima i na različitim kontinentima, iskreno cenimo istorijski čvrste, prijateljske veze sa državama Azije, Afrike, Latinske Amerike. Nastavićemo da jačamo to prijateljstvo“, poručio je Putin.

Kako je istakao, uveren je da će Rusija i njeni saveznici uspeti u nameri da se formira pravedniji svet.

„Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u formiranju pravednijeg, multipolarnog sveta, a ideja isključivosti, baš kao i neokolonijalni sistem koja je omogućavala da se eksploatišu resursi sveta, neizbežno će otići u prošlost“, poručio je ruski predsednik.

On je skrenuo pažnju na to da pojedine zemlje i udruženja nastoje da zadrže svoju dominaciju u svetu, potpuno zanemarujući interese i suverenitet drugih.

„Sve to se prati povećavanjem vojnog potencijala, besramnim mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao i pokušajima da se izvuku jednostrane prednosti iz energetske i prehrambene krize koju su izazvale brojne zapadne države“, ocenio je ruski lider.

Moskva je uverena zapadnoj politici ucena i nezakonitih sankcija postoji alternativa ─ jačanje stabilnosti u svetu, dodao je Putin.

„Pre svega, potrebno je koordinisati napore svih zemalja, mukotrpan zajednički rad na principima međusobnog poštovanja, partnerstva i poverenja“, istakao je predsednik.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu