(VIDEO)JAPANSKI NAUČNICI IZVELI SIMULACIJU: Evo koliko maske zaista štite!

Obavezno pročitajte

Japanski naučnici sproveli istraživanje

Smernice Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i SZO preporučuju nošenje maski za lice kako bi se sprečilo širenje koronavirusne (CoV) bolesti 2019 (COVID-19).

Međutim, efikasnost takvih maski protiv vazdušnog prenošenja kapljica / aerosola teškog akutnog respiratornog sindroma CoV-2 (SARS-CoV-2) nije dovoljno poznata.

- Advertisement -

Japanski naučnici su razvili simulator vazdušnog prenosa zaraznih kapljica / aerosola koji sadrže SARS-CoV-2 proizvedenih ljudskim disanjem i kašljanjem i procenjivali kakva je prenosivost zaraznih kapljica / aerosola i sposobnost različitih vrsta maski za lice da blokiraju prenos. Otkrili su da pamučne maske, hirurške maske i maske N95 imaju zaštitni efekat i da je zaštita bila veća kada je maske nosio zaraženi virusom.

japan

Što je najvažnije, medicinske maske (hirurške maske, pa čak i maske N95) nisu uspele da u potpunosti blokiraju prenos kapljica virusa / aerosola čak i kada potpuno prianjaju. Ovi podaci će medicinskim radnicima pomoći da razumeju kako da pravilnije koriste maske i kolika je njihova zaštita i utvrde da li im je potrebna dodatna oprema da bi se adekvatno zaštitili od zaraženih pacijenata.

Sourceb92

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu