31.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

(VIDEO)JAPANSKI NAUČNICI IZVELI SIMULACIJU: Evo koliko maske zaista štite!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Japanski naučnici sproveli istraživanje

Smernice Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i SZO preporučuju nošenje maski za lice kako bi se sprečilo širenje koronavirusne (CoV) bolesti 2019 (COVID-19).

Međutim, efikasnost takvih maski protiv vazdušnog prenošenja kapljica / aerosola teškog akutnog respiratornog sindroma CoV-2 (SARS-CoV-2) nije dovoljno poznata.

- Advertisement -

Japanski naučnici su razvili simulator vazdušnog prenosa zaraznih kapljica / aerosola koji sadrže SARS-CoV-2 proizvedenih ljudskim disanjem i kašljanjem i procenjivali kakva je prenosivost zaraznih kapljica / aerosola i sposobnost različitih vrsta maski za lice da blokiraju prenos. Otkrili su da pamučne maske, hirurške maske i maske N95 imaju zaštitni efekat i da je zaštita bila veća kada je maske nosio zaraženi virusom.

japan

Što je najvažnije, medicinske maske (hirurške maske, pa čak i maske N95) nisu uspele da u potpunosti blokiraju prenos kapljica virusa / aerosola čak i kada potpuno prianjaju. Ovi podaci će medicinskim radnicima pomoći da razumeju kako da pravilnije koriste maske i kolika je njihova zaštita i utvrde da li im je potrebna dodatna oprema da bi se adekvatno zaštitili od zaraženih pacijenata.

- Advertisement -
Sourceb92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti