Velika Britanija planira da Vagner grupu proglasi terorističkom organizacijom

Obavezno pročitajte

LONDON, 3. februara (Tanjug) – Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da zvanično proglasi rusku grupu Vagner terorističkom organizacijom, objavio je danas Telegraf. Kako se navodi, borci te grupe su igrali centralnu ulogu u invaziji Vladimira Putina na Ukrajinu i trenutno predvode pokušaje zauzimanja Bahmuta.

Zabrana podrazumeva da će pod udar zakona doći ne samo pripadnici grupe i oni koji prisustvuju njihovim sastancima, već svi koji pružanju podršku Vagner grupi ili nose njen logo u javnosti.

- Advertisement -

To bi značilo stavljanje Vagnera u red ozloglašenih terorističkih grupa kao što su Al-Kaida i ISIL, a grupa ne bi mogla da prikuplja novac preko finansijskih institucija Ujedinjenog Kraljevstva.

Planovi o zabrani još su u ranoj fazi, a konačna odluka je odložena nakon što je britansko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo zabrinutost zbog mogućih posledica takve odluke. Konačna odluka o zabrani Vagnera nije doneta, ali izvori iz Vajthola predviđaju da će zeleno svetlo biti dobijeno, s obzirom na ozbiljnost situacije u Ukrajini i jedinstvo po tom pitanju u vladi Velike Britanije, prenosi Tanjug.

Ministar bezbednosti Tom Tugendhat je u martu 2022. godine najavio istragu u vezi sa Vagner grupom i navodeći da delovanje privatnih vojnih kompanija može zamagliti granice između legalnih i nelegalnih aktivnosti.

„Uprkos pretnji koju njihovo delovanje može predstavljati za mir i demokratiju širom sveta međunarodno pravo u ovoj oblasti je dvosmisleno, a policijska ovlašćenja su ograničena”, rekao je ministar.

„Neke od ovih privatnih vojnih kompanija, kao što je grupa Vagner, učestvuju u nemilosrdnim plaćeničkim aktivnostima po nalogu država poput Rusije, profitirajući kroz krvoproliće i preuzimajući aktivnu ulogu u Ukrajini i drugim zemljama”, preneo je Telegraf.

Prema pisanju britanskog lista, konačna odluka o ovom pitanju biće doneta brže nego u slučaju iranske Islamske revolucionarne garde.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu