Vatreno ili svevideće oko: Saradnja Srbije i emiratske firme uvod u digitalnu autokratiju?

Obavezno pročitajte

Vlada Srbije je izgradila bliske odnose sa emiratskom kompanijom G42, koju istraživači smatraju produženom rukom digitalne autokratije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Advertisement -

Kako piše BIRN, istraživači upozoravaju na skrivene tendencije ove kompanije ka prikupljanju zdravstvenih podataka, preko kineskih partnera.

Ova kompanija je zbog proizvodnje intruzivnih tehnologija, prikupljanja podataka, saradnje sa izraelskom vojnom industrijom, emiratskim bezbednosnim strukturama i kineskim firmama koje su na „crnoj listi“ SAD-a nazvana „izvoznikom digitalne autokratije“.

Saradnja G42 i Srbije ogleda se u izgradnji fabrike za proizvodnju Sinofarm kineske vakcine i najavljenoj saradnji na razvoju veštačke inteligencije u Srbiji. Sa predstavnicima firme nekoliko puta se sreo i predsednik Vučić razgovarajući na temu „saradnje u oblastima medicine, nauke, razvoja veštačke inteligencije i najnovijih tehnologija“, piše BIRN.

Inostrani naučni geopolitički članci, do kojih je BIRN došao, ukazuju da G42 teži širenju svoje masovne baze digitalnih podataka putem različitih izvora i neretko van granica matične zemlje, izvan potrebe i mimo prvobitno postavljene svrhe prikupljanja podataka. Iz pobrojanih razloga, kompanija je u međunarodnim krugovima dobila nadimak Palantir 2.0, poredeći je sa američkom kompanijom Palantir koju je Edvard Snouden kritikovao zbog njenog dugogodišnjeg globalnog neovlašćenog nadzora, masovnog profilisanja građana i kontroverzne saradnje sa američkom tajnom službom NSA.

Kako se navodi u naučnim člancima, a potvrđuju sagovornici BIRN-a, do pristupa podacima G42 dolazi direktno saradnjom sa državama ili indirektno, kroz moguću razmenu podataka sa biomedicinskim kompanijama sa kojima je G42 uspostavio čvrstu saradnju, a koje su prisutne u Srbiji.

Marva Fatafta, istraživač u nevladinoj organizaciji „AccessNow“ koja se bavi ljudskim pravima u digitalnom prostoru, kaže za BIRN da Ujedinjeni Arapski Emirati teže izvozu digitalne autokratije, te da poslovni interesi kompanije kakva je G42 u zemljama poput Srbije mogu biti eksploatacija osetljivih podataka.

Peng Sijao, direktor grupacije G42 i šeik Tahnun bin Zajed Tahnun je veliki igrač i u bankarskom biznisu. Kao mlad je osnovao Prvu banku Abu Dabija u koju je, prema pisanju domaćih medija, Narodna banka Srbije od 2013. godine počela da prebacuje devizne rezerve. Tahnun je na čelu i investicionog Razvojnog fonda Abu Dabija, kod koga se Srbija 2016. zadužila za izgradnju sistema za navodnjavanje, koji do danas nije izgrađen. Srpska ekspozitura Mirabanke na Novom Beogradu, koju je osnovala Tahnunova Rojal Grupa, trebalo je da omogući investicije UAE u najavljivane megalomanske projekte u Srbiji.

Ovaj dvojac se našao u centru skandala 2019. kada je otkriveno da arapska aplikacija za dopisivanje ToTok ima „zadnja vrata“ koja omogućavaju G42 kao kreatoru aplikacije da špijunira milione korisnika aplikacije. 

Peng Sijao, direktor G42, koji je već nekoliko puta poslom dolazio u Srbiju, nekadašnji je menadžer divizije Pegasus LLC u okviru ozloglašene špijunske kompanije DarkMatter. Strani izvori navode da su delovi DarkMatter-a i divizija Pegasus LLC danas integrisani u G42, piše BIRN.

Kompanija G42 u saradnji sa emiratskim organima reda održava sistem pametnog nadzora u zgradama, koji je povezan sa policijom, a od 2020. njegova ugradnja je zakonska obaveza.

Neizvesna sudbina fabrike vakcina u Srbiji

Mesec dana nakon što je Peng Sijao položio kamen temeljac za izgradnju buduće fabrike Sinofarm vakcina nadomak Beograda, američki Kongres je tog oktobra 2021. doneo odluku o izradi obaveštajnog izveštaja o potencijalnom transferu osetljivih podataka u Kinu, preko Emirata. 

Od početka pandemije G42 je u tesnom partnerstvu sa kineskim kompanijama Sinofarm CNBG i BGI Genomics. 

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su kinesko-arapska partnerstva bioinformatička, pa kineske BGI i Sinofarm nude farmaceutsku, biomedicinsku ili ekspertizu u sekvenciranju ljudskog genoma, a G42 koristi veštačku inteligenciju za analizu i interpretaciju velike količine ovih medicinskih podataka. Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao kažu da osetljivi zdravstveni podaci pacijenata u rukama firme kakva je G42 mogu biti zloupotrebljeni u različite ne-medicinske svrhe. 

Kroz „Vatreno oko“ u biološke podatke?

Drugi oblik mogućeg uticaja G42 u Srbiji ide putem razmene podataka sa kineskim partnerom BGI. Na „glad“ za prikupljanjem medicinskih podataka od strane BGI, a onda i potencijalnu razmenu između BGI i G42 ukazivali su pojedini novinari, američke obaveštajne službe i jedan od istraživača kanadske laboratorije za digitalna prava CitizenLab. 

BGI je u Srbiji „pustio korene“ kroz svoj razvojni centar za veštačku inteligenciju u Beogradu, dve laboratorije „Vatreno oko“ i Centar za sekvenciranje genoma, a najavljuje se njihovo partnerstvo na projektima „Balkanski genom“ i BIO4 Kampusa, koji će se graditi u sklopu nekoliko medicinskih ustanova – Torlaka, Farmaceutskog fakulteta, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo(IMGGI) i Agencije za lekove i medicinska sredstva. 

Što se tiče sudbine dve laboratorije „Vatrenog oka“ u Srbiji, krajem novembra 2022. godine ministarke zdravlja i nauke, Danica Grujičić i Jelena Begović, razgovarale su sa delegacijom firme BGI o pretvaranju laboratorija u centre za sekvenciranje ljudskog genoma uvođenjem novih tehnologija koje bi na osnovu jedne kapi krvi mogle da predviđaju bolesti.

Istraživanje u celosti čitajte na sajtu BIRN-a

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Bolnica u Novom Pazaru zbrinjavala povređene iz Banjske, prebačeni u veće ustanove

Srbi povređeni u sukobu s Kosovskom policijom u selu Banjska na severu Kosova, prvu medicinsku pomoć dobili su u...

Još priča na sličnu temu