VAŠINGTON U KONTAKTU SA MOSKVOM: Bajden želi da izbegne širenje sukoba

Obavezno pročitajte

Predsednik SAD Džo Bajden namerava da izbegne širenje sukoba u Ukrajini, jer Amerika ne želi rat sa Rusijom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Neophodno je da izbegnemo širenje sukoba u Ukrajini. Naprotiv, želimo da ga završimo, nikako da ga proširimo. Ne želimo rat sa Rusijom, a posebno ne želimo treći svetski rat. To nije ono čemu težimo“, rekao je Blinken u intervjuu za televiziju „Frans 2“.

- Advertisement -

Kako je dodao, Vašington želi da mir u Ukrajini ne bude samo na papiru, nego i na terenu, kao i da bude dugoročan. Po rečima Blinkena, dijalog između Rusije i Ukrajine uvek je moguć.

Takođe je naglasio da SAD neće određivati uslove pregovora za Ukrajinu.

„To će biti odluka Ukrajine i mi ćemo je podržati“, precizirao je on, dodajući

Vašington u kontaktu sa Moskvom

Sjedinjene Američke Države ostaju u kontaktu sa Rusijom, jer postoje važne teme o kojima treba razgovarati, rekao je Blinken.

„Održavamo kontakte sa Rusijom, jer postoje ozbiljni momenti o kojima je potrebno razgovarati. Na primer, nastavljamo da održavamo kontakte sa Rusijom jer se plašimo da će upotrebiti nuklearno oružje, što bi bilo katastrofa“, istakao je američki državni sekretar, dodajući da SAD „zasad nisu videle da se Moskva kreće u tom pravcu, ali da zabrinutost ostaje“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu