UPRKOS POLICIJSKOM ČASU: Crkva puna u Petrovaradinu

Obavezno pročitajte

I pored policijskog časa i toga što je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, jedan broj vernika prisustvovao je danas službi u crkvi u Petrovaradinu. Vernici su takođe prisustvovali liturgijama i u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, kao i u crkvama na Novom naselju i Detelinari.

Policajci su se nalazili u blizini, na račvanju Preradovićeve i Reljkovićeve ulice, ali nisu reagovali.

- Advertisement -

Prema saznanjima 021.rs i u Sabornoj crkvi u Novom Sadu bilo je primetno više ljudi.

Kako saznaje 021.rs u crkvama na Novom naselju i na Detelinari bilo je nekoliko vernika unutar i oko crkvi, ali ne u tolikom broju kao u Petrovaradinu. Primetno je i da je većina iskoristila priliku da do ove dve crkve dođe šetajući kućnog ljubimca.

Podsetimo da je patrijarh srpski Irinej sinoć služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save bez prisustva vernika i pozdravio je sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija.

„Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu“, rekao je patrijarh.

On je u Vaskršnjoj poslanici naveo da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

Ranije je Sinod SPC zatražio da se policijski čas prekine u nedelju na nekoliko sati kako bi vernici mogli da prisustvuju uskršnjoj liturgiji i pored upozorenja lekara da je jedina i najsigurnija mera sprečavanja širenja virusa izbegavanje fizičkog kontakta.

Epidemilog Predrag Kon je čak naveo da ga je molba Sinoda SPC duboko pogodila i da je to bio jedan od razloga zašto je razmišljao o ostavci. Kako je rekao, molba za popuštanje mera tokom Uskrsa potpuno negira sve napore da se spreči širenje virusa korona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon toga je rekao da će se svakako poslušati stav struke, ali da mu „ne pada na pamet“ da hapsi sveštenike.

Ovim povodom reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković koja je ukazala na to da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana, prema Ustavu Srbije, sekularno pitanje. Posle njenog reagovanja, Eparhija bačka je saopštila da će „hramovi na Uskrs biti otvoreni“, a da je „sve ostalo stvar ličnog izbora“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu