2.6 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

UMIRANJE SRBIJE: Na ivici siromaštva živi TRI MILIONA LJUDI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Inflacija je sada 5,4 odsto, cene hrane i energenata su otišle gore. To znači da hrana i gorivo učestvuju sa oko 50 odsto u potrošačkoj korpi. To znači da ćemo nekih 7.700 dinara trošiti više mesečno, a godišnje je to poskupljenje u iznosu jednog letovanja. Sve je to pokazatelj koliko zapravo dobro živimo. Oko tri miliona stanovnika u Srbiji živi na ivici siromaštva“, rekao je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, gostujući u „Utisku nedelje“.

Nikezić je na početku govorio o ekonomskoj politici Vlade Srbije (čitaj Aleksandra Vučića) i merama podrške stanovništvu.Utisak nedelje FOTO: PrintscreenUtisak nedelje FOTO: Printscreen

– Svi građani Srbije treba da dobiju pomoć, nazovi pomoć, jer su to naše pare. Ako su namenjene svima, onda svi i treba da je dobiju. Računam i ja na taj novac. Spreman sam na komentare zašto uzimam pomoć, a kritikujem mere, jer smatram da pomoć treba svi da dobiju. Drugo je pitanje koliko će ta pomoć da pomogne građanima Srbije. Jer, ove godine ćemo imati 80 evra pomoći, što je 1,2 odsto prosečne neto plate, a znamo da je inflacija 5,4 odsto, što je znatno više od godišnje pomoći. Problem je što ljudima ne treba pomoć, već su im potrebne plate i penzije. Time se rešavaju problemi – rekao je Nikezić.

- Advertisement -

A onda je na praktičnom primeru pokazao kako će uticati skok inflacije na 5,4 odsto.

– Prema zvaničnim podacima inflacija je 5,4 odsto, ne znam odakle Vučiću podatak da je 3,5. Cene hrane su značajno porasle, tu su i cene energenata. Suštinski, ako hrana i gorivo u potrošačkoj korpi učestvuju za 50 odsto, to znači da ćemo nekih 7.700 dinara mesečno trošiti više. Na godišnjom nivou će inflacija ljudima pojesti jedno lepo letovanje.

Istakao je Nikezić da ljudi generalno u Srbiji žive loše…

- Advertisement -

– Na ivici siromaštva živi oko tri miliona grašana. Blizu 500.000 prima minimalac, 805.000 penzionera prima ispod 25 hiljada, imate decu koja primaju socijalnu pomoć, tu su nezaposleni i neaktivni. To je više od polovine građana koji žive u Srbiji.

Nikezić je ocenio da je i rast keš kredita pokazatelj koliko se dobro živi.

– Rast keš kredita je dokaz kvaliteta života, budući da je reč o najskupljim kreditima. Svaka druga, treća reklama odnosi se na banku koja promoviše keš kredite za krečenje, slave, rođendane, školski pribor. Prosečno srpsko stanovništvo duguje preko 2.000 evra za keš kredite, koji su najskuplji. Sve je to indikator da li se bolje živi i kako se živi u Srbiji – istakao je Nikezić.

Pored Nikezića, u „Utisku nedelje“ gostovali su bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, ali i profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Šoškić je govoreći o pomoći države istakao da pomenuti novac ne bi uzeo, a onda je pričao i o rastu inflacije.Dejan Šoškić FOTO: PrintscreenDejan Šoškić FOTO: Printscreen

– Jedan deo argumentacije koji iznosi Vlada Srbije nije sporan, jer je deo inflacije verovatno prolazan. Ali, imate čitav niz usluga koje su poskupele, imate enegrente koji rastu, ne možemo da tvrdimo da će traj rast da se zaustavi narednih godina. Mislim da ima prostora za nešto što su uradile centralne banke, koje nisu dozvolile rast inflacije – rekao je Šoškić i dodao:

– Najsiromašniji građani najveći prosek troše na hranu. Ako je hrana najviše poskupela, njihov životni standard će najviše biti pogođen tom inflacijom. I zato bi trebalo pomoći tim ljudima, a ne svima.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, istakao je da će realni rast sledeće godine biti mali.Milojko Arsić FOTO: PrintscreenMilojko Arsić FOTO: Printscreen

– Inflacija će do kraja godine biti oko sedam, osam odsto, tako da će plate da porastu taman da nadoknade rast cena ove godine. Neće se mnogo bolje živeti, ostaće mali rast standarda. Pošto je cena hrane porasla, ona više učestvuje u strukturi porasta cena za siromašne – rekao je Arsić, koji je komentarišući da li te ekonomske stvari vlast koristi za skupljanje političkih poena, istakao:

– Sve mere se tumače uz propagandu, sve što je dobro pripisuje se aktuelnoj vlasti. I one mere koje imaju dobre efekte se preuveličavaju, dobija se propaganda kojom se utiče na ljude. Građani, pogotovo oni koji su slabije informisani, to shvataju kao lični poklon – istakao je Arsić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti