UKRAJINSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Ukrajinci, učite od Crnogoraca

Obavezno pročitajte

Jedinstvo vernika u Crnoj Gori koji su masovno izašli kako bi zaštitili svoju Crkvu su primer za sveštenike i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve, izjavio je portparol Ukrajinske pravoslavne crkve, protojerej Nikolaj Danilevič u komentaru za ukrajinske medije.

„Zamislite, od oko 630.000 stanovnika ove zemlje, 250.000 je izašlo na ulice i trgove u znak protesta protiv zakona. Tj. oko 40 odsto zemlje je izašlo na proteste. Kada sam bio sa episkopom Bariševskim, Viktorom u Crnoj Gori, videli smo te proteste, videli smo litiju, učestvovali smo u jednoj od tih litija kada su ljudi šetali i molili se. Shvatio sam da, bez obzira na to što u Ukrajini ima više pravoslavnih, mi, proporcionalno, ne možemo da se merimo sa Crnogorcima. U tom planu Crnogorci su primer za nas“, rekao je portparol UPC.

- Advertisement -

Danilevič je podsetio da je u litiji koja je održana 2019. godine u Kijevu, povodom obeležavanja godišnjice krštavanja Rusa, izašlo oko 300.000 vernika, što „nije malo, ali za našu državu ipak jeste. Po tome naše sveštenstvo i vernici imaju šta da nauče od Crnogoraca“.

Prema rečima sveštenika, to i jeste zadatak Crkve – „što više propovedi, formirati jake parohije, jačanje Crkve iznutra i pokazati snagu Crkve“.

Pri tome, otac Nikolaj je naglasio da on ni u kom slučaju ne poziva za neki ustanak. Toga je bilo u istoriji Ukrajine, ali država treba da zna da „Ukrajinci dugo trpe, ali ako ustanu, ustanak će doneti mnogo nesreće“, objasnio je on.

Podsetimo, mitropolit Kijevski Onufrije prisustvovaće litiji u Podgorici koja će biti održana 29. februara.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu