19.7 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

UBIJAO SRPSKU DECU: Vučić mu sada poklonio posao vredan milione evra!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji 2012. započinje period ubrzanog razvoja odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iako dve zemlje nemaju mnogo sličnosti niti istorijat prethodnih odnosa, za veoma kratko vreme, tadašnji potpredsednik a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić , uspeo je da napravi blizak kontakt a kako on i sam kaže, čak i prijateljstvo sa predstonaslednikom Abu Dabija, šeikom Muhamedom bin Zajedom.

Ubrzo su krenuli zajednički poslovni projekti kao što su izgradnja “Beograda na vodi”, proizvodnja raketnog naoružanja, ulaganja u poljoprivredu i kupovina  nekadašnjih državnih preduzeća. Već tada su mnogi postavljali pitanje kako je došlo do ove saradnje i do ovakvih kontakata, da li je neko šeiku Bin Zajedu preporučio Srbiju kao destinaciju za ulaganje i da li su neka lica sa strane učestovala u uspostavljanju ovih kontakata.

Pretpostavka o licima sa strane koji su posredovali u ovom kontaktima može da se vrlo lako pokaže kao tačna ako se pogleda ko su pojedinci koji su angažovani kao savetnici Aleksandra Vučića. Ime koje je direktno povezano sa kraljevskom dinastijom UAE a nalazio se na mestu savetnika srpske Vlade jeste Toni Bler. Bivši premijer Velike Britanije imao je važnu ulogu na Bliskom istoku nakon što je napustio britansku politiku. Prvo kao izaslanik zemalja bliskoistočnog „kvarteta“ – SAD, Rusija, UN i EU do 2015. godine a onda i kao konsultant svoje privatne firme „Tony Blair Associates“.

vucic,
- Advertisement -

Koliki je njegov uticaj na političke procese na Bliskom istoku, dovoljno govori činjenica da je nekoliko dana pre potpisivanja „Avramovog sporazuma“ 15. septembra prošle godine u Vašingtonu, izraelski dnevnik „Izrael hajom“ objavio  da je upravo Toni Bler imao ključnu ulogu u sklapanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U razgovoru koji je vođen, Bler je i sam to potvrdio. Njegova posebna bliskost sa kraljevskom porodicom UAE potiče još iz perioda dok je bio specijalni izaslanik za Bliski istok. Britanski „Telegraf“, pozivajući se na elektronsku poštu do koje je došao, pisao je tada da aktivnosti Tonija Blera u ovom regionu tajno finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako se navodi, UAE su tajno finansirali kancelariju Blera u Londonu, a on je „dobijao milionske honorare za konsultantske usluge“ od države i nezavisnog fonda Abu Dabija. Pozivajući se na izvore bliske Bleru, ugledne svetske novine Fajnenšl Tajms  pisale su da je bivši britanski premijer blizak prestolonasledniku šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, koji deli njegove otvoreno anti-islamističke stavove.

 Postoji hemija između njega i Mohameda bin Zajeda – rekao je Blerov prijatelj, a preneo je FT.

- Advertisement -

Toni Bler, koji je do juna 2015. godine bio međunarodni izaslanik za Bliski istok, upravo je pri kraju tog mandata postao i savetnik srpske vlade. Mediji su javili da je na tajnom sastanku u Beogradu ministrima održao predavanje, a do danas se samo nezvanično priča da je Vlada Srbije od kuće „Tony Blair Associates“ otkupila model rada premijerskog kabineta po principu „delivery unit-a” odnosno sistema koji je zasnovan na timovima koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

To je naišlo na oštre kritike i osude srpske javnosti, koja nije zaboravila da je tokom svog mandata Bler bio žestoki zagovornik bombardovanja Srbije 1999. godine. Na pitanje kritičara koliko će državni budžet koštati angažovanje Blera, tadašnji premijer Vučić je odgovorio da neće ništa, jer će Bler svoje usluge dati besplatno.

Nešto kasnije premijerka Srbije Ana Brnabić je u decembru 2018. godine rekla da je angažovanje Blerovog instituta počelo u vreme nekadašnjeg premijera i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da je ona samo nastavila tu praksu.

Ona je tada tvrdila novinarima da to ne plaćaju građani Srbije i da je to deo njihovih neprofitnih aktivnosti. Međutim, da ovaj angažman Blerovog intituta nije besplatan otkrili su svetski mediji, tako da je Britanski Telegraf u svom tekstu naveo da su ugovor Instituta Tonija Blera o savetovanju Srbije prvobitno finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati. U to vreme, Toni Bler bio je i savetnik fonda “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je, uz ostale investicije, stajao i oko velikih potencijalnih poslova u Srbiji kao što je bila fabrika čipova.

Šta je tačno bila uloga Tonija Blera kao savetnika Vlade Srbije nikad nije javno objavljeno, međutim prateći njegove aktivnosti na Bliskom istoku i uspon srpsko-emiratskih poslovnih i političkih odnosa u isto vreme, može se vrlo logično zaključiti da je bivši britanski premijer svakako imao ulogu u posredovanju između Srbije i UAE.

S obzirom na njegovu kontroverznu političku prošlost, ulogu u bombardovanju Srbije 1999. godine i ratu u Iraku, kontroverzni poslovni projekti koji sadrže sumnju na visoku korupciju ne bi bili nešto što je nespojivo za bivšeg premijera Velike Britanije.

- Advertisement -
SourceSMG
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti