27.9 C
Belgrade
četvrtak, 29 jula, 2021

ANDREJ TUKAO LJUDE ALI NI TO NIJE POMOGLO: Evo kako je Vučić izgubio u Novom Sadu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U sedištu Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu – muk. Izgubili su gde se niko nije nadao, kad se niko nije nadao i na način koji niko nije očekivao. Jednostavno, građani su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i ustanu protiv politike velikih stranaka.

Naprednjaci su na izbore za mesne zajednice u Novom Sadu potrošili milione, angažovali hiljade aktivista i desetine hiljada članova, u pomoć su stigli džipovi i Andrej Vučić, glavom i bradom u košulji na pruge. Na kraju, izgubili su u svakom urbanom kvartu u kojoj je postojala kakva-takva inicijativa građana.

U redovima naprednjaka – tišina i strah. U trenutku kada pišemo ovaj izveštaj, sedam sati nakon zatvaranja birališta – SNS se nije oglasila o rezultatima izbora. To je suprotno svemu što su dosad radili, a u vek su sat vremena nakon glasanja saopštavali prve preliminarne rezultate.

- Advertisement -

U Mesnoj zajednici “Ivo Andrić”, kako javlja 021, Savet su preuzeli nezavisni kandidati, jer je pet kandidata uspelo da sakupi dovoljnu podršku građana. Ostala četiri člana biće predstavnici SNS.

Smena vlasti dogodiće se i u Savetu Mesne zajednice (SMZ) “Liman”, gde čak sedam od ukupno 11 članova, čine samostalni kandidati. 

Naprednjaci nemaju razloga za slavlje ni na “Limanu 3”, gde je od 11 mesta u SMZ, čak osam pripalo onima koji nemaju člansku kartu vladajuće partije.

- Advertisement -

Srpska napredna stranka juče je u Novom Sadu još jednom aktivirala svu tešku artiljeriju na ulice. Nabildovane momke, crne džipove, stražare na biračkim mestima, kamere, suflere… Sve je to bilo praćeno zastrašivanjem birača, spiskovima, stranačkim pamfletima i funkcionerima u blizini biračkih mesta, na posletku jakom podrškom Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, koji je lično obilazio mesne zajednice i fotografisao se sa članovima SNS. Na osnovu pre svega psihičkog, ali i fizičkog nasilja nad biračima koje se juče moglo videti na ulicama Novog Sada, reklo bi se da su u toku izbori za „biti il ne biti“, u najmanju ruku parlamentrani, kad ono – birali su se saveti mesnih zajednica.

Danima pre izbora aktivisti Srpske napredne stranke obilazili su domove građana, delili poklone i flajere na kojima su navedeni njihovi kandidati za savete mesnih zajednica, sve sa fotografijom Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, iako na ovim izborima političke stranke ne bi smele da učestvuju.

Potpuno zanemarujući ovu zabranu, SNS je građanima Novog Sada danima ranije slala i SMS poruke.

– Poštovani pozivamo vas da izađete na izbore za savet mesne zajednice Gavrilo Princip i podržite naše kandidate koji će na listi biti pod rednim brojevima od jedan do devet. Izbori će se održati 13.06 u nedelju od sedam do 20 časova, u prostorijama MZ, Bulevar Jovana Dučića 3. Vaša Srpska napredna stranka – piše u jednoj od njih.

Nekoliko novosadskih nevladinih organizacija ocenilo je, takođe, da su izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu u potpunosti protekli u nedemokratskoj atmosferi, jer su se „kršile sve procedure“.

– U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim plenom. Jedan nezavisni kandidat je fizički napadnut od pristalica SNS-a, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali gradjanima za koga da glasaju – piše u saopštenju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti