UBIJANJE NARODA U POJAM: Povratak “obaveznih mera”

Obavezno pročitajte

Povratak mera i narod koji je zbunjen

Dok u Srbiji konstantno iz dana u dan raste broj zaraženih koronavirusom, javnost ne zna da li će doći do pooštravanja preventivnih mera u borbi sa pandemijom, te su tako građani ostali uskraćeni za ključno pitanje – kako će naš život izgledati narednih meseci.


Tako se nastavila praksa zbunjivanja građana, o kojoj su već govorili stručnjaci poput epidemiloga Zorana Radovanovića i profesora Medicinskog faktulteta u Beogradu Gorana Belojevića.

- Advertisement -


Govoreći ranije o oscijalaciji broja novoobolelih, Radovanović istakao da nekoliko razloga stoji iza toga.

“To je usledilo kada su mere popustile, kada smo se relaksirali, možda su se i sami građani previše opustili, ali mora da se prizna da su dobijali kontradiktorne izjave od kriznog štaba”, istakao je priznati epidemiolog.

S druge strane, profesor Belojević je naveo da nema poverenja u zvaničnu statistiku koju Krizni štab iznosi o koronavirusu.

“Ovo nije grip. Ceo krizni štab pravi projekcije na osnovu gripa, a ovo je nova bolest”, predočio je Belojević.

Da ovakve sumnje stručnjaka nisu neutemeljene, potvrđuju i najanovije izjave onih koji bi najviše trebali da ulivaju poverenje građanima, a koji, umesto toga, šalju kontradiktorne poruke.

mera,

Iako na odmoru, epidemiolog Predrag Kon imao je šta da kaže ovim povodom. On je poručio da će, ukoliko bude potrebno, preventivne mere, koje su trenutno na nivou preporuka, biti uvedene kao obavezne, ali da se neće uvoditi vanredno stanje.

“Najveći kritičari vanrednog stanja zbog covid 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog. Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o “nerazumnim” restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi” napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu.

Ana Brnabić: Ne verujem da ćemo ponovo uvoditi vanredno stanje
Povodom Konove izjave, portal Nova.rs je pokušao da dobije odgovor od primijerke Ane Brnabić, koja je izjavila da medicinski krizni štab još nije imao sastanak po tom pitanju i da se nije izjašnjavao o mogućim merama. Ona je dodala da će ’’neke mere biti uvedene, ukoliko bude potrebno’’, ne precizirajući o kojim merama je reč, napominjući da neće biti uvođenja novog vanrednog stanja.

“Medicinski krizni štab intenzivno prati epidemiološku situaciju u Srbiji i na osnovu toga će biti preduzimane i konkretne mere”, izjavila je premijerka Ana Brnabć, prilikom obilaska radova na izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu.

Ona je pojasnila da 70 ili 100 novootkrivenih slučajeva koronavirusa danas nije isto kao kad je taj broj registrovan u martu ili aprilu.

’’Ovo su sad asimptomatski slučajevi koji ne zahtevaju hospitalizovanje, ne povećava se broj ljudi na respiratorima, tako da je sad potpuno drugačija situacija nego što je bila u martu i apilu. Zbog toga ja nemam paniku, ali ako bude potrebno, uvodićeno neke restriktivne mere’’, istakla je premijerka.

Ona je rekla da je povećanje novootkrivenih slučajeva zaraze posledica proširenog testiranja, navodeći da je Srbija po broju testiranih građana na 100 hiljada stanovnika prestigla Sloveniju.

Bombardovanje brojkama, umesto konkretnog odgovora, tako bi se mogla opisati izjava premijerke, kojom je produbljena konfuzija i strah građana o povratku na stanje iz marta meseca.

Podsećanja radi, pre manje od tri meseca građani Srbije suočavali su se sa strogim merama karantina koje su se odnosile na potpuno zabranu izlaska za starije od 65 godina, dok je ostalima bilo ograničeno kretanje tokom radne nedelje i potpuno zabranjen izlazak iz kuće tokom vikenda. Iz policijskog časa i strogih zabrana građani su ušli u period koji bi se najbolje opisao rečenicom “korona nam se nikada nije ni dogodila”.

Brzo popuštanje mera doprinelo je i opuštanju ljudi, što odlično ilustruje vožnja u prestoničkom gradskom prevozu, gde je nošenje maski i rukavica, zanemareno jednako koliko i zabrana sedenja na svakom drugom sedištu.

Ubeđeni da nam korona ne može ništa, nadležni su odlučili da nemaju uopšte problema sa održavanjem derbija između Partizana i Crvene Zvezde pred više od 16 hiljada ljudi. Naravno, ostataku Evrope i sveta nije promakao ovaj događaj, a mnogi su sa nevericom gledali u pravcu naše zemlje, tražeći objašnjenje kako su Srbi pobedili koronu.

Da smo daleko od pobede, govori podatak da je već nekoliko dana na dnevnom nivou imamo više od 50 novozaraženih koronavirusom, te da je naglo popuštanje mera, uz nesavesno ponašanje dela ljudi, doprinelo tome da narednih dana živimo u strahu od novih restrikcija. Ono što trenutno najviše brine, jeste nedostatak odgovora onih koji bi morali da nam kažu kako će naši životi izgledati u vremenu koje sledi.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu