U Vojsci Srbije u toku obuka rezervista koji nisu služili vojni rok sa oružjem

Obavezno pročitajte

U jedinicama Vojske Srbije je u toku višednevno osposobljavanje ljudi iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok sa oružjem, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako navode, to se radi na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava.

- Advertisement -

U jedinicama se trenutno nalazi nešto manje od 500 rezervista iz ove kategorije.

Oni prolaze praktičnu obuku za upotrebu novog i savremenog ličnog naoružanja, uz realizaciju gađanja.

Takođe, uvežbavaju taktičke radnje i postupke vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu, navodi se u saopštenju.

Reč je o individualnoj osnovnoj obuci, tokom koje se stiču neophodna znanja i veštine za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, i adaptiraju se na život i rad u vojnom kolektivu.

Ovih dana je težište na realizaciji svih programom predviđenih gađanja, a intenzivno se uvežbavaju i strojeve radnje kako bi rezervisti spremno dočekali polaganje vojničke zakletve, kojom se završava ovaj ciklus njihove obuke, navelo je Ministarstvo odbrane.

U narednoj fazi, ovu kategoriju rezervnog sastava očekuje specijalistička obuka, tokom koje će se osposobljavati za dužnosti u okviru svog roda, odnosno službe, u skladu sa iskazanim potrebama jedinica Vojske Srbije.

SourceFonet

Ostavite komentar

Najnovije objave

Majka ubijene devojčice iz „Ribnikara“: Ova škola više nije škola

Majka ubijene devojčice iz OŠ "Vladislav Ribnikar" Ninela Radičević izjavila je da država mora da se uključi u dešavanja...

Još priča na sličnu temu