U Nemačkoj štrajk zaposlenih u lokalnom saobraćaju – zaustavljeni autobusi, metro, tramvaji

Obavezno pročitajte

Autobusi, metro i tramvaji zaustavljeni su danas u većini nemačkih gradova zbog štrajka zaposlenih u lokalnom saobraćaju.

„U svim većim nemačkim gradovima, sa izuzetkom Bavarske, 100 odsto javnog prevoza je u zastoju“, rekao je za AFP Andreas Šakert, zvaničnik sindikata Verdi koji nije naveo broj učesnika u štrajku.

- Advertisement -

Sindikat je pozvao „90.000 zaposlenih“ u „132 lokalne kompanije“ na jednodnevni štrajk do subote oko tri sata ujutru.

Štrajk se ne odnosi na međugradske i regionalne vozove.

Sindikat Verdi trenutno vodi pregovore sa predstavnicima poslodavaca u sektoru javnog prevoza o platama i uslovima rada.

Predstavnici zaposlenih zahtevaju bolje uslove rada, dok se sektor suočava sa velikim nedostatkom osoblja u mnogim kompanijama, naveo je sindikat.

Verdi traži povećanje plata i 35-časovnu nedelju za zaposlene u sektoru. Te zahteve trenutno odbijaju predstavnici poslodavaca.

Nemačka, poznata po kvalitetu socijalnog dijaloga, beleži porast društvenih sukoba poslednjih meseci, u kontekstu pogoršanja kupovne moći posle inflacije.

Nekoliko aerodroma u Nemačkoj paralisano je u četvrtak zbog štrajka bezbednosnog osoblja kako bi izvršili pritisak u kolektivnim pregovorima ovog sektora.

Prošle nedelje, zemlju je pogodio višednevni štrajk mašinovođa železnice.

Sledeći štrajk mogao bi da se tiče aviokompanije Lufthanza.

Štrajkovi, kojima se dodaje i masovna mobilizacija poljoprivrednika, koji se protive reformi oporezivanja dizela, takođe slabe vladinu koaliciju socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca, koja se bori sa rekordnom nepopularnošću.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu