U Japanu se orila Himna kosovskih junaka (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Fjodor Jemeljanjenko, jedan od najpoznatijih MMA boraca, na svoj poslednji meč u karijeri izašao je uz stihove srpske pesme „Hriste Bože“. On je u prvoj prvoj rundi nokautom savladao Amerikanca Kvintona Džeksona na turniru u Japanu.

Posle meča, koji je trajao 165 sekundi, Fjodor je okončao karijeru koja je trajala 19. godina. Od same pobede, gledaocima u Srbiji je bilo zanimljivIJE ono što se dešavalo na početku s meča, a i posle toga. Ruski borac, poznat pod nadimkom Ruski imperatoR, na meč je izašao uz „Himnu kosovskih junaka“ iz filma „Boj na Kosovu“, koji je izašao 1989. godine u režiji Zdravka Šotre, povodom 600 godina od Kosovskog boja. Takođe, na meču se osim ruske, mogla videti i srpska zastava.

- Advertisement -

Nažalost, ovde se završava moja karijera. Ovde, gde sam vas toliko puta obradovao, gde sam postao pravi borac. Vama hvala za vašu ljubav i podršku. Hoću da se poklonim i svima koji su se za mene molili u Rusiji, ali i u Srbiji… i u Grčkoj, u svim drugim pravoslavnim zemljama, pa i ovde“, izjavio je Jemeljanenko posle meča.

Fjodor je dve godine služio u ruskoj vojsci, ali su mu strast i dalje bili borilački sportovi. Sa svojih 106 kilograma i 183 centimetra visine, Fjodor je postao borilačka ikona, koja je unela strah u kosti mnogim velikim imenima ovog sporta. Danas se Fjodor smatra jednim od najboljih MMA boraca svih vremena.

Godine 1997. Fjodor je postao prvak Rusije u džudou, a 2002. godine i svetski Sambo prvak u teškoj kategoriji. Godine 2001. osvojio je turnir Ring: Kings of Kings u teškoj kategoriji, a 2002. i turnir «King of Kings» u apsolutnoj kategoriji.

Godine 2004. osvojio je «Prajd FC Gran Pri» u teškoj kategoriji, a godinu dana ranije postao je Prajd FC prvak u teškoj kategoriji. Tokom karijere Fjodor je u 23 meča ostvario čak 21 pobedu, ali nikad nije osetio šta znači biti nokautiran. Do 2010. godine jedini poraz velikom borcu naneo je Tsujoši Kohsaka, 2000. godine, tehničkim nokautom zbog posekotine uzrokovane udarcem laktom, 17 sekundi nakon početka borbe u kojoj Kohsaka nije imao pravo da zada tu vrstu udarca. No, ruski borac se Kohsaki odužio pobedivši ga 2005. godine. Fjodorov desetogodišnji niz pobjeda koji ga je po mišljenju mnogih učinio najboljim MMA borcem u istoriji, prekinut je u meču protiv Favrisija Verduma, šestog juna 2010. godine, prisiljenom predajom u prvoj rundi usled kombinacije poluge na ruci i davljenja trouglom sa leđa. Njegov naredni meč planiran je za februar 2011, protiv Antonija Silve, u okviru Strajkfors teškaškog turnira. Nakon toga, uspešno nastavlja svoju karijeru koju je ovim mečom i završio.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu