TUGA: Toalet papir nam postaje luksuz!

Obavezno pročitajte

Nekada je deset rolni papira koštalo oko 350 dinara, a sad košta i do 300 dinara više. Takođe, cena kuhinjskog ubrusa skočila je sa 300 na 550. Otkud ovoliko poskupljenje potrepštine bez koje se ne može pitaju se mnogi. Odgovor je jasan, mada mnogi neće da se pomire sa njim.

Zbog svih neizvesnosti koje su zadesile svet u 2022. godini, prvenstveno geopolitičke i energetske krize, poskupele su i sirovine za proizvodnju toalet papira, ubrusa, maramica tj. papirne konfekcije, pa je cena prvenstveno zbog toga drastično skočila. Kod proizvođača je do nedavno postojala bojazan da će sirovine nestati i da će se prekinuti lanac snabdevanja drvetom iz zemalja zahvaćenih sukobom.

- Advertisement -

Na globalnom nivou drvna celuloza je u 2022. godini pretrpela najveće povećanje cene u istoriji, pa je dostigla rekordnu cenu od oko 2.000 evra po toni. Pored pomenutih kriza u zapadnom svetu, politika nultog kovida u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svetu je dodatno doprinela poskupljenjima.

U Srbiji više od 20 godina ne postoji proizvodnja celuloze, od gašenja firme „Matroz“ iz Sremske Mitrovice koja je proizvodila godišnje 45.000 tona novinskog papira.

Najveći proizvođač celuloze na svetu je bila Ukrajina. Izbijanjem rata u Ukrajini cena celuloze je povećavana, najpre 20 do 30 odsto, da bi dostigla 100 odsto povećanje u odnosu na cenu pre izbijanja sukoba, koliko imamo saznanja od kolega koji su stručnjaci u oblasti papira. Za novu fabriku celuloze neophodno bi bilo uložiti oko 100 miliona evra – objasnila je Govedarica.

– Od marta prošle godine cena same celuloze je skočila oko 100 odsto, kod nekog dobavljača 95, kod nekog 105 procenata. Okvirno se cena celuloze kretala od 950 do 1.050 evra. Sada je cena celuloze dostigla rekordnih 2.000 evra po toni – rekla je za „Blic“ Nataša Nikolić iz jedne firme za proizvodnju papirne konfekcije.

Nemanja Dmitrović iz druge firme za proizvodnju papira je takođe potvrdio da su visoke cene toalet papira i ubrusa u 2022. bile zbog poskupljenja sirovina koje dobijamo iz upravo iz Ukrajine i Italije, dok sada jeftinije sirovine uvozimo iz Turske. Pored toga, uvozili smo iz Rusije, Grčke i Rumunije.

– Mi sve sirovine uvozimo, mi nemamo proizvodnju celuloze. Prošle godine je zbog krize poskupela struja, uopšte energenti, a prvenstveno poskupela je celuloza, pa otuda i poskupljena papira i ubrusa – dodao je on.

Cena sirovina i situacija na tržištu energenata direktno utiče na sve oblasti privrede, pa tako i na proizvodnju toalet papira, ubrusa, maramica, salveta i uopšte bilo kojeg proizvoda od papira.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAŠA RADULOVIĆ: Đilasova koalicija nas napada danima (VIDEO)

Marinika Tepić, šesta na listi Srbija protiv nasilja, gostovala je zajedno sa Sašom Radulovićem iz koalicije Dobro jutro Srbijo u Utisku...

Još priča na sličnu temu