Tramp: Ukrajina je mogla da izbegne sukob

Obavezno pročitajte

Ukrajina je mogla da izbegne stotine hiljada mrtvih i izgubi manje teritorije da je postigla mirovni sporazum sa Rusijom pre nego što je sukob počeo prošlog februara, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za En-Bi-Si njuz u nedelju.

Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je „nešto o čemu se moglo pregovarati“, rekao je Tramp voditeljki Kristen Velker, dodajući da je „mnogo ljudi očekivalo“ da će Kijev u zamenu za mir odustati od svojih pretenzija na „Krim i druge delove zemlje“.

- Advertisement -

„Dakle, mogli su da sklope dogovor po kome bi izgubili manje teritorije nego što je Rusija već zauzela“, nastavio je Tramp.

 „Mogli su da naprave dogovor i niko ne bi bio ubijen, imali bi ukrajinsku državu. Sada niko ne zna ni da li će Ukrajina biti potpuno preuzeta.

Tramp je potom ponovio svoju tvrdnju da će, ako bude izabran sledeće godine, imati razrađen mirovni sporazum u roku od 24 sata.

„Uveo bih ruskog predsednika Vladimira Putina u sobu, uveo bih ukrajinskog predsednika Zelenskog u sobu, onda bih ih spojio i imao bih dogovor“, rekao je Tramp. 

„Bilo bi lakše da rat nije počeo, a živele bi stotine hiljada ljudi, što je najvažnije“, primetio je on. „Ali mogu to da uradim i mogu to da uradim brzo.“

 Bivši američki predsednik Donald Tramp pozitivno je ocenio izjavu ruskog lidera Vladimira Putina, koji je nedavno pohvalno govorio o njegovoj spremnosti da reši krizu oko Ukrajine.

„Sviđa mi se to što je rekao jer to znači da je tačno ono što govorim”, izjavio je Tramp. 

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu