A SRBIJU VUČIĆ RAZORUŽAVA: Trećina odraslih Amerikanaca naoružana

Obavezno pročitajte

Broj masovnih pucnjava u SAD prešao je oznaku od 500 tokom vikenda, prema Arhivu nasilja iz oružja (GVA), što u proseku iznosi skoro dve masovne pucnjave dnevno.

U nedelju je policija Denvera objavila upozorenje na X mreži (bivši Tviter) potvrđujući pucnjavu u kojoj je povređeno pet ljudi, što je bio 500. incident u godini, prenosi Raša Tudej.

- Advertisement -

Samo nekoliko sati kasnije, policija El Pasa izvestila je da istražuje ranu jutarnju pucnjavu u istočnom El Pasu u kojoj je život izgubio 19-godišnji mladić, a povređeno je još petoro, čime se ukupan broj masovnih pucnjava popeo na 501. 

Prema vebsajtu GVA, masovna pucnjava se definiše kao incident u kome je četiri ili više ljudi upucano i povređeno ili ubijeno, ne uključujući napadača. 

2021. imala je najveći broj masovnih pucnjava u istoriji SAD, sa 689 prijavljenih incidenata, a dok je broj pao na 647 u 2022. godini, podaci FBI-a pokazuju veći broj žrtava. 

Nedavno je Nacionalni centar za statistiku obrazovanja (NCES) objavio svoj godišnji izveštaj o kriminalu i bezbednosti, koji je otkrio 188 pucnjava u školama sa žrtvama u školskoj godini 2021-22, što je dvostruko više od broja incidenata zabeleženih godinu dana ranije.  

Masovne pucnjave su u porastu u poslednjoj deceniji; U 2014. godini prijavljena su 273 incidenta.

Studija koju je objavio Annals of Internal Medicin u februaru pokazuje da je posedovanje oružja poraslo poslednjih godina, sa 7,5 miliona odraslih Amerikanaca koji su postali novi vlasnici oružja između januara 2019. i aprila 2021.

Drugi amandman na Ustav SAD garantuje pravo na nošenje oružja, a oko trećina odraslih Amerikanaca kaže da lično poseduje oružje. Međutim, anketa koju je sproveo Galup u oktobru 2022. otkriva da se većina Amerikanaca zalaže za kontrolu oružja, a 57% podržava strože zakone o oružju. 

Pitanje, međutim, ostaje krajnje podeljeno. Prema drugoj studiji Galopa, demokrate su skoro jednoglasne u svojoj podršci kontroli oružja, dok manje od četvrtine republikanaca podržava strože propise.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu