Tramp namerava da traži od Evrope kompenzaciju za pomoć Ukrajini

Obavezno pročitajte

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u predizbornoj kampanji fokusiraće se na spoljnu politiku – između ostalog, nastojaće da od Evrope dobije kompenzaciju za pomoć koju su SAD pružile Ukrajini, piše „Hil“.

Kako se navodi, Tramp u videu koji je pripremio za kampanju kritikuje evropske zemlje jer pružaju Kijevu „mali deo“ pomoći u poređenju sa onim što je dao Vašington.

- Advertisement -

Tramp obećava da će, ako ponovo bude izabran za predsednika, zatražiti od Evrope da „plati Americi kako bi ona obnovila zalihe oružja“ koje su iscrpljene od februara 2022. godine zbog slanja pomoći Ukrajini, piše „Hil“.

On podseća da je za vreme svog predsedničkog mandata „u potpunosti obnovio američku vojsku i stavio Ameriku u jaku globalnu poziciju“.

„Dvadeset devet meseci kasnije arsenali su prazni, zalihe iscrpljene, trezor prazan, (vojni) redovi se smanjuju, naša zemlja je u potpunosti ponižena, a mi imamo korumpiranog, kompromitovanog predsednika, prevaranta Džozefa Bajdena koji nas uvlači u Treći svetski rat“, smatra Tramp.

Tramp je ranije rekao za „Foks njuz“ da bi evropske zemlje trebalo da izdvoje još 100 milijardi dolara za Ukrajinu kako bi obim njene pomoći bio ekvivalentan pomoći SAD.

Američka vojna pomoć Ukrajini od početka specijalne vojne operacije premašila je 40 milijardi dolara. Kako mediji navode, SAD nameravaju da dodele Kijevu još jedan paket pomoći vredan 400 miliona dolara. Novi paket će uključivati municiju za „hajmars“ i „nasams“, rakete „stinger“ i „džavelin“, kao i dronove „hornet“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić o uvođenju sankcija Rusiji: „Možda će pridikama da me ubede“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja iz Njujorka, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, izjavio da „Srbija još...

Još priča na sličnu temu