SULTAN BESAN: Tramp hitno šalje Pompea u Istanbul zbog pravoslavlja i Aja Sofije!

Obavezno pročitajte

Tramp uzvraća Erdoganu

Pošto je Redžep Erdogan čestitao „pobedu“ Bajdenu, i njega će u ime Trampa posetiti državni sekretar Stejt departmenta Majk Pompeo na evropskoj turneji po zemljama koje su priznale demokratu za novog predsednika SAD iako rezultati nisu konačni.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će Pompeo posetiti Istanbul kako bi se susreo sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom u vezi religijskim pitanjima u Turskoj i tom prilikom će izneti čvrst stav SAD o verskim slobodama u Turskoj, a povod je skrnavljenje pravoslavne svetinje Aja Sofije pretvaranjem u džamiju.

Podsećamo, Turski predsednik je u julu ove godine jednu od najvećih pravoslavnih svetinja Aja Sofiju pretvorio u džamiju, ignorišući pozive međunarodne zajednice da bi ona trebalo da ostane muzej kao simbol multikulturalne prošlosti Konstantinopolja (Istanbula). Ovaj potez doveo je do optužbi da lider Turske pokušava da izbriše kulturno nasleđe pravoslavnih hrišćana, zbog čega Pompeo u ime Donalda Trampa dolazi u posetu Turskoj.

- Advertisement -

Erdogan je kasnije doneo odluku da još jednu pravoslavnu crkvu iz doba Konstantinopolja pretvori u džamiju, a turske vlasti su pod pritiskom da razmotre pitanje ponovnog otvaranja pravoslavne teološke škole, koja je zatvorena 1971. godine.

Vlasti u Turskoj uvređene su saopštenjem Stejt dipartmenta, a tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštenje Stejt departmenta ocenilo kao „krajnje neprimereno“, insistirajući na tome da vlasti štite prava građanja različitih veroispovesti da slobodno praktikuju svoju religiju.

Zato su pozvale Vašington da se umesto toga fokusira na rasizam i zločine iz mržnje u SAD, prenose mediji.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu