Teorije o smrti Prigožina: Samo jedan odsto misli da je sve bilo nesreća

Obavezno pročitajte

Godine 2019. mediji su preneli kako se transportni avion An-72 srušio u Demokratskoj Republici Kongo. Ruska ambasada je saopštila da su u njemu bila dva Rusa, čelnika Vagnera, a vesti o Prigožinovoj smrti brzo su počele da se šire – da bi se on pojavio u javnosti tri dana kasnije, podseća Gardijan.

Sve i da nije Prigožinove burne reakcije, navodi Gardijan, ovaj bi slučaj bio dovoljan da podstakne brojne teorije zavere. Pošto se poslovni avion lidera Vagnera srušio severno od Moskve u sredu, u nesreći koju većina zapadnih analitičara opisuje kao političko ubistvo, ponovo se pojavila sumnja ili možda preciznije – oklevanje da se jasno izjavi kako je Prigožin zaista preminuo.

- Advertisement -

Čak je i Vladimir Putin, u svojoj prvoj javnoj reakciji na pad aviona, vešto birao reči i izbegao da direktno kaže da biznismen koji je „do juče“ radio za Kremlj više nije među živima.

„Rana izveštavanja na jedno treba da obrate pažnju – objavljeno je da se u avionu nalazi putnik po imenu Jevgenij Prigožin. Ali takođe je poznato da je više pojedinaca promenilo ime u Jevgenij Prigožin, u cilju Prigožinovih napora da zamagli svoja putovanja. Dakle, dok ne budemo sigurni da je to pravi Prigožin, nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u nekom novom snimku iz Afrike“, napisao je Кir Gils, viši konsultant na programu za Rusiju i Evroaziju u Čatam Haus.

Nakon što je Prigožin pokrenuo svoju neuspelu vojnu pobunu protiv Кremlja u junu, procurila su iz njegove kuće dokumenta koja pokazuju da je imao dodatne pasoše za moguće dvojnike koji su putovali u njegovo ime.

Reuters/Stringer/File Photo

Bilo je i slika Prigožina u raznim maskama, uključujući guste brade, pilotske naočare za sunce i strane vojne uniforme.

Prigožinova ličnost kao agenta haosa i medijskog trola, piše Gardijan, poslužila je kao plodno tle za teorije zavere: nije li sve ovo previše zgodno upakovano?

Novinari Fontanka.ru su u četvrtak pisali kako je Prigožinovo telo možda previše unakaženo zbog pada i požara da bi se identifikovalo uobičajenim metodama.

„I ako želi da zauvek nestane, uzevši jedan od svojih brojnih rezervnih pasoša, zapaljeni avion je dobar način da to učini. Vrane neće skupljati kosti, ostaci su u pepelu, trag se ohladi“, napisao je jedan istaknuti ruski politikolog na društvenim mrežama, prenosi Gardijan.

Oni se pozivaju i na ruskog novinara i stručnjaka za bezbednosne službe Andreja Soldatova.

REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

„Mislim da je apsolutno neizbežno da 50 odsto stanovništva uvek bude uvereno da je Prigožin pobegao i da je to bio njegov način da izađe iz svega. Ova vrsta teorije zavere će uvek biti veoma popularna, posebno s obzirom na njegovo poreklo“, rekao je Soldatov.

Telegram kanali bliski Vagneru brzo su objavili da je avion oboren raketom zemlja-vazduh koju je ispalila ruska vojska. Cargrad, tvrdokorna konzervativna novinska agencija, spekulisala je da je Prigožinov mlaznjak možda razneo uređaj koji je već bio u letelici, što bi proširilo krug osumnjičenih.

Aleksej Venediktov, bivši šef radio stanice Eho Moskve, napisao je da je Prigožina bilo lako uočiti kako ulazi na aerodrom Vnukovo-3 u Sankt Peterburgu i odlazi na pistu, ali je moguće da je mogao da pređe na drugi avion koji je poleteo u sredu i bezbedno se spustio u prestonicu Rusije.

REUTERS/Marina Lystseva

On je takođe objavio anketu koja je pokazala da skoro 60 odsto čitalaca veruje da je Prigožinov avion ili oboren, ili raznet uređajem u avionu, a 17 odsto misli da je on sam inscenirao svoju smrt.

Samo jedan odsto njih veruje da je avionska nesreća bila nesreća.

Izgleda da su najubeđeniji u Prigožinovu smrt njegovi saveznici i ljudi koji stoje i prate Telegram kanale vezane za Vagner.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

„Prigožin je umro zbog onog što su uradili ruski izdajnici. Ali čak i u paklu, on će biti najbolji! Slava Rusiji!“, navodi se na kanalu Grey Zone, bliskoj Vagneru.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

U Srbiji prosečna radna nedelja duža nego u EU: Evo ko radi najviše, a ko najmanje u Evropi

Radnici u Srbiji su tokom prošle godine u proseku radili 43,3 sata sedmično, što je za skoro šest sati...

Još priča na sličnu temu