29.1 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

TATA MUSLIU SE OGLASIO: Srbija treba da podrži članstvo Kosova u SE, Srbi bi imali bolju zaštitu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija bi trebala da podrži zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, jer će tako Srbi na tom prostoru moći bolje da zaštite svoja prava u međunarodnim institucijama, rekao je za N1 novinar Fahri Musliu.

„Čudi me zašto je Srbija protiv toga do te mere, pogotovo kad se žali da su Srbi na Kosovu ugroženi, da im Albanci ugrožavaju prava, a da nemaju pravo da se žale“, rekao je Musliu za N1.

- Advertisement -

Ističe da bi Srbi na Kosovu imali veću pravnu sigurnost jer bi mogli da se žale međunarodnim institucijama.

Protivljenje Srbije članstvu Kosova u SE je na štetu i Albanaca, ali još više kosovskih Srba, koji se nalaze „između čekića i nakovnja“, jer ih srpska i albanska strana koriste za svoje potrebe, ocenio je Musliu.

„Mislim da Srbija treba da da podršku, jer ako želite sa nekim da se pomirite, da uspostavite bolje odnose, ne možete da dete ‚grlom u jagode‘, ne možete stalno ‚šamarati‘. Treba spustiti loptu, imati sasvim drugačiji, pomirljiviji stav, upotrebiti normalan jezik, a ne jezik koji ovde upotrebljava Vulin, Petković ili neki drugi“, kazao je on.

- Advertisement -

Kaže i da sumnja da će u skorije vreme doći do takozvane „normalizacije odnosa“, osim ako se zbog krize u Ukrajini potpuno ne promeni pristup SAD i EU tom problemu.

Evropa se, kako je ocenio, pokazuje dosta impotentnom.

„Kosovo na neki način stagnira jer ti odnosi sa Srbijom ne mogu, ne da se normalizuju nego uspostave“, rekao je Musliu.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da shvati da je priznavanje od strane Srbije „ključ“ i to treba da bude „prioritet svih prioriteta“, a u suprotnom ceo region ide nazad, pojačavaju se podele, nepoverenje, mržnja.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti