LABUS: Ako dođe do hladnog rata, Srbija mora da uvede sankcije i kaže ruskoj braći „izvinite, zajb…ste stvar“

Obavezno pročitajte

U autorskom tekstu za nedeljnik NIN, ekonomista i bivši potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da razume da se raspao stari svetski poredak, formiran na Jalti, kroz UN i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne razume kako će izgledati novi svetski poredak i na kojim pravilima će počivati.

Ukoliko se, kako je naveo, obnovi hladni rat i zabrana trgovine i zatvaranje svih institucija za riuske predstavnike i njihove simpatizere, Srbija neće moći da zarađuje na „švercovanju moderne tehnologije na Istok kao Titova Jugoslavija“.

- Advertisement -

„Ako je ovaj scenario verovatan, Srbija bi odmah morala da uvede sankcije Rusiji, da počne da seče šume i vadi blatnjavi lignit ne bi li se grejala, da nacionalizuje ruske kompanije, uvede tačkice za benzin, ubedi penzionere da je dijeta zdrava i kaže ruskoj braći – ‘izvinite, zajb…ste stvar, Srbija nije Jugoslavija a naš predsednik nije Tito iz 1961. godine“, napisao je Labus u autorskom tekstu.

Citirajući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da „EU razume da je u pitanju ne samo budućnost Ukrajine ili Evrope već i svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, Labus je naveo da ne razume kakav bi novi svetski poredak mogao da bude i šta Evropljani misle da rade po završetku rata u Ukrajini.

„Danas je najlakše izjasniti se za ili protiv sankcija Rusiji, za to ne treba nikakva pamet. Takođe, solidarnost sa ukrajinskim narodom je elementarna humanost, a tu mogu da dodam i osudu vojne intervencije kao načina rešavanja sporova. Ali, da parafraziram Lajen, to ovde nije u pitanju, već kakva će biti Evropa za 10 godina i gde će biti Srbija“, ocenio je Labus.

Zaključio je da kakva bude Evropa, takav će biti i svet.

SourceDanas

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu