18 C
Belgrade
недеља, 29 марта, 2020

Tačno 25 godina od najveće hiperinflacije u Jugoslaviji. Od prosečne plate mogla se kupiti samo… (VIDEO)

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Danas je tačno 25 godina od najveće inflacije u Srbiji u svetskim razmerama. Prvog januara 1994. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji rast cena dostigao je cifru od 315.563.558%, a cene su se u proseku povećavale 62% dnevno, 2% na sat i 0,029% u minuti.

1990. godine inflacija je iznosila 121,7 odsto, da bi za njom došla 1991. godina koja se završila inflacijom od 235 odsto. Država je „zamrzla“ celokupnu deviznu štednju građana. Tako i nastaje problem „stare devizne štednje“. Te godine je kurs nemačke marke na crnom tržištu povećan za preko 1.100 odsto, a na ulicima Jugoslavije su se sve češće mogli sretati dileri deviza.

Životni standard građana Jugoslavije gotovo da nije ni postojao. Dinar je izgubio svaku vrednost i sa njim se nije moglo kupiti ništa. Jedan od najboljih primera za to je da se sa jednom prosečnom platom mogla kupiti hemijska olovka. Ljudi koji su imali najveću penziju u vreme inflacije su sa njom mogli da kupe jedan sapun.

Krajem 1993. godine, na vrhuncu hiperinflacije, Narodna banka Jugoslavija izdala je novčanicu od 500 milijardi dinara. Cene su postajale duplo veće na svakih 16 sati. Primera radi, kutija cigara koštala je ujutru milion dinara, da bi uveče iznosila već dva miliona. Prodavnice su bile prazne, a statističari podsećaju da je samo jedna koverta iznosila tri milijarde dinara.

Posle najveće inflacije, 24. januara 1994. godine hiperinflacija je presečena sprovođenjem stabilizacionog programa Dragoslava Avramovića, koji je u narodu ostao poznat kao Deda Avram, a njegov stabilizacioni program kao Deda Avramov dinar.

Deda Avramov dinar
Deda Avramov dinar

On je zaslužan za uvođenje novog dinara i kursa koji je fiksiran za nemačku marku u iznosu od 1:1. Istovremeno je proglašena konvertibilnost novog dinara, popularno nazvanog „avramčić“ ili „deda Avramov dinar“.

Stari dinar je mogao da se menja za novi u odnosu 13.000.000:1, da bi se kasnije odnos promenio na 12.000.000:1, što je održano je do njegovom potpunog izbacivanja iz upotrebe u julu 1994. godine.


- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

NEMAČKA: Ubio se ministar finansija i nesuđeni premijer

Ministar finansija nemačke pokrajine Hesen Tomas Šefer pronađen je mrtav pored železničke pruge, a policija pretpostavlja da se radi o samoubistvu. Prema...

Iran oslobodio 100.000 zatvorenika

Iran je privremeno oslobodio iz zatvora oko 100.000 zatvorenika zbog virusa korona, saopštio je portparol sudske vlasti u zemlji Golamhosein Esmaili.

BILI BERON PREKINUO ĆUTANJE: ,,Srbi nedostajete mi, šteta, čekao nas je uzbudljiv plej-of!“ (VIDEO)

Košarkaš Crvene zvezde Bili Beron govorio je o potencijalnom nastavku košarkaške sezone. Zvezdin Amerikanac je neposredno pred zatvaranje...

DOKTOR KON: ”Srbija se nalazi u ratnom stanju” (VIDEO)

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se Srbija nalazi u ratnom stanju, i da bi zbog ozbiljnosti situacije podržao i zabranu...

PRSLOOK BAND PRIZNAO: Dr. Sandro je postao Kralj tuge

Danas se na Ju Tjubu pod izdavačkom kućom Grand pojavio novi singl Prslook Banda i spot za pesmu Kralj Tuge koji je...