Tabaković: Inflacija na kraju godine osam odsto, rast BDP između dva i tri odsto

Obavezno pročitajte

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da očekuje da inflacija u Srbiji na kraju godine iznosi osam odsto jer je na opadajućoj putanji u odnosu na mart, kada je dostigla vrhunac.

Ona je, na prezentaciji Izveštaja NBS o inflaciji za avgust, rekla da je međugodišnja inflacija na opadajućoj putanji i da je u julu iznosila 12,5 odsto, što je za 3,7 procentnih poena niže u odnosu na mart.

- Advertisement -

I bazna inflacija je, prema njenim rečima, snižena sa 11,3 odsto u martu na 9,4 odsto u julu, što se duguje ne samo padu svetskih cena energenata i hrane, već i preduzetim merama monetarne politike NBS.

„Očekujemo da se međugodišnja inflacija narednih meseci smanjuje, svakog meseca za oko jedan procentni poen i da se krajem godine završi na oko osam odsto“, rekla je Tabaković.

Istakla je da se očekuje da se inflacija vrati u granice cilja u drugom tromesečju 2024, što je nešto ranije nego što je planirano zbog dodatnog zaoštravanja monetarnih uslova u junu i julu.

Domaća privreda je, kako je rekla, ubrzala rast u drugom tromesečju na 1,7 odsto međugodišnje, zahvaljujući oporavku građevinarstva i postepenog slabljenja efekata visokih troškova proizvodnje i rešavanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Tabaković je rekla da se u Srbiji očekuje ubrzan privredni rast na nivou godine od dva do tri odsto, s tim da NBS ocenjuje da će biti bliža donjoj granici projekcije.

Razlog opreznosti su, prema rečima Tabaković, „lošije proizvodne performanse“ najvećih trgovinskih partnera Srbije, naročito Nemačke.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu