DA LI SU MOŠTI SVETOG SAVE SPALJENE? Teorije, predanja i izvori

Obavezno pročitajte

Gost specijalne emisije Helm Kasta povodom praznika Sv. Save bio je vizantolog prof. dr Dragoljub Marjanović koji je govorio o Svetom Savi, njegovom životu, značaju za SPC, diplomatskim akcijama i predanjima koje se za njega vezuju.

Prof. Marjanović je rekao da se malo istoričara zaista upustilo o istraživanja sudbine moštiju i ukazao na postojanje teorije da su Turcima poturene lažne mošti pa do lokalnih predanja da su one sakrivene negde u blizini manastira u Slancima ili u Mileševi. On je podsetio i na pisane izvore iz Rusije gde se kaže da su monasi iz Mileševe govorili na ruskom dvoru da se u Mileševi nalaze mošti Sv. Save i nakon što su ih Turci navodno spalili kao i zapise pojedinih putopisaca.

On u emisiji govori i o najznačajnijim putovanjima Rastka Nemanjića kao diplomatskim aktivnostima, poštovanju koje je imao na bugarskom dvoru i drugim temama vezanim za život ovog svetitelja.

SourceHelmkast

Ostavite komentar

Najnovije objave

ALEKSANDAR VUČIĆ: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji, bolje je dok ne moramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji. Vučić je rekao...

Još priča na sličnu temu