21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

SVE JE JASNO: Evo kako Vučić priprema javnost za izdaju Kosmeta i priznavanje nezavisnosti!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Javna je tajna da je Aleksandar Vučić dobio naklonost EU i dela međunarodne zajednice u trenutku kada je Boris Tadić odbio da preda srpske institucije na severu Kosova u okrilje Prištine, čime je navukao gnev Vučićeve mentorke Angele Merkel. Ubrzo po dolasku na vlast, Vučić u Briselu potpisuje sporazum sa Prištinom kojim se odriče srpskih institucija (sudstvo, zdravstvo, prosveta…) na severu, što mu je omogućilo da od EU dobije zeleno svetlo za diktatorsku upravu nad Srbijom.

Ono što su započele, a nisu uspele NATO bombe 1999. godine, po pitanju Kosova, uspeo je Aleksandar Vučić. Upravo je Vučić, koji se godinama pre uspona na vlasti busao u patriotske grudi, uspeo u nastojanjima da se zacementira kosovska nezavisnost. 

Naravno, Vučić dobro zna da nije popularno reći otvoreno da se zalaže za nezavisnost južne srpske pokrajine, te već godinama izokola priprema javnost na takav scenario, dok iza zavese, sa svojim koalicionim partnerima u Prištini i mentorima spolja, konkretno radi na takvom razvoju događaja.

Vučić stavlja potpis na sporazum o pravosuđu sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, FOTO: Federica Mogherini/Twitter
- Advertisement -

Upravo zato međunarodna zajednica, kojoj je stabilokratija postala važnija od demokratije, ostaje slepa i nema za defecit ljudskih prava i sloboda u Srbiji, te je Vučiću ostavila odrešene ruke da Srbijom upravlja autokratski.

Međutim, zna dobro Vučić da bi otvoreno priznanje Kosova kao suverene države bio njegov politički kraj, te manjim koracima i potezima koje prikazuje kao svoju neverovatnu diplomatsku umešnost, popločava put ka ishodu koji se od njega očekuje – granični prelazi, međunarodni pozivni broj, registarske tablice…

Za sve to vreme Vučić priprema srpsku javnost na nezavisnost Kosova kao gotov čin. Evo najkarakterističnijih Vučićevih izjava koji potkrepljuju takav stav:

- Advertisement -

– Srbija ne može da pristane na nezavisnost ako ne dobije ništa – avgust 2019.

– Na Kosovu nemamo ništa, i jedan metar bio bi dobitak – jun 2018.

– Srbija nema vlast na Kosovu, prestati sa obmanjivanjem javnosti – maj 2019.

– Srbija neće dobiti bolju ponudu za Kosovo od onoga što je u „non pejperu“ (ovaj nezvanični dokument, takođe, predviđa nezavisnost Kosova – prim.aut.) – maj 2021.Vučić i Hoti potpisuju Vašingtonski sporazumVučić i Hoti potpisuju Vašingtonski sporazum

– Mit je da je Kosovo samo naše – jun 2021.

– Ja sam za razgraničenje na Kosovu, to je apsolutno najzdravije za Srbiju. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate, jer to dira u njihove emocije – jun 2019.

– Skupo će nas koštati to što nije prihvaćena moja ideja o razgraničenju – maj 2019.

– U Hongokongu žive Kinezi a na Kosovu 93 odsto stanovništva čine Albanci a ne Srbi – septembar 2019.

Izrael punih 13 godina nije priznavao Kosovo, da bi Vučić u Vašingtonu stavio svoj potpis kojim se i to omogućava.

I sada kada se bliže izbori, Vučićeva propagandna mašinerija pokušaće da od njega napravi najvećeg borca za Kosovo, a sve opozicione kandidate kao pristalice nezavisnosti Kosova i srpske izdajnike. Zato je važno podsetiti se šta je radio i govorio naprednjački lider po pitanju Kosova.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti