12.8 C
Belgrade
subota, 27 novembra, 2021

SUTRA KRIZNI ŠTAB LOMI: Hoće li nas zaključati u ponedeljak

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tokom sutrašnjeg dana očekuje se nastavak konsultacija o epidemiološkim merama koje bi trebalo da budu na snazi od naredne nedelje, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije. Nakon sutrašnjih konsultacija, trebalo bi da saznamo koje mere će se primenjivati od ponedeljka od šest ujutro – da li će se nastaviti s postojećim merama ili će biti nekih izmena.

Sudeći prema nekim ranijim izjavama lekara iz Kriznog štaba, za njih nema dileme – mere bi trebalo nastaviti.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, čiji je član, znaju dobro da ovih pet-šest dana pooštrenih mera “nije rešenje” i da “nećemo imati rezultat posle, u nedelju ili ponedeljak, koji će nam reći sad možemo da popustimo mere”.

“Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji“, rekao je Tiodorović za TV Prva.

- Advertisement -

Sudeći prema najavama imunologa Srđe Jankovića, čekamo da vidimo da li će se desiti neko čudo.

“Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže”, rekao je Janković.

Ipak, svi znamo da polsednju reč, uglavnom, ne donose lekari.

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi, ukoliko budu loši brojevi, mere koje su na snazi mogle da budu produžene za dan ili dva, kao i da će morati da se otvore kafići i restorani.

Prošli vikend prošao je isčekivanju odluka. Lekari iz Kriznog štaba i premijerka Brnabić imali su konsultacije i tada su odlučili o pooštravanju mera, ali smo na konkretnu odluku o tome kako će to pooštravanje izgledati morali da čekamo do utorka.

Krizni štab lomi mere

U utorak, 16. marta, konačno su nam saopštene mere koje su stupile na snagu dan kasnije i oričene su do ponedeljka.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Vlada nam je tada saopštila da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Ograničenje rada se ne odnosi na:

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene, koje nam je Vlada tada poslala, su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti