Vučić potvrdio da ne sme da udari na Stefanovića

Obavezno pročitajte

Vučić ne sme na Stefanovića

„Niti bih pomislio, niti mislim da je Nebojša Stefanović uvezan u to (organizovani kriminal). Zamerio sam mu mnogo toga. Nisam od ljudi koji smatraju da je bezgrešan pa da drugima ne praštam. Nisam ni pomislio na Nebojšu, ali na neke druge ljude jesam“, rekao je sinoć predsednik Aleksandar Vučić gostujući na RTS i još jednom sebi kupio vreme da ne otkrije pravu istinu o umeštanosti „nekoga iz političkog vrha“ u organizovani kriminal, a istovremeno i produži agoniju u kojoj srpska javnost živi od hapšenja Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe.

Od kada je 4. februara izvršena “jedna od najvećih akcija” policije i BIA u proteklih godina, kada je uhapšen Veljko Belivuk i pripadnici njegove grupe, građanima Srbije bilo je jasno da jedna takva kriminalna mašinerija kakva je Belivukova nije mogla da nesmetano posluje bez podrške iz vlasti, a postarali su se da nam takvu tezu potrvde i iz samog vrha državnog aparata.

Akcija Belivukovog hapšenja vremenski se poklopila sa otkrivanjem afere prisluškivanja predsednika Srbije i njegovih bližnjih, u čijem kontekstu se već uveliko spomnjiao ministar policije Nebojša Stefanović, o čemu su čak pisali i režimski tabloid. Uz to, Stefanovićevo ime provejavalo je i kroz druge afere, poput Jovanjice i Krušika.

- Advertisement -

Međutim, posle Belivukovog hapšenja ministar Stefanović, nekada policijski, a sada vojni, držao se podalje i nije javno istupao makar kada je reč o indirektnim optužbama upućenim na njegov račun. Spomenuo ga je Vučić na konferenciji održanoj 4. februara, odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera da li bivši ministar nije želeo ili nije mogao da se obračuna sa organizovanim kriminalom i ima li uopšte u svemu njegove odogovrnosti, uključujući i aferu prisluškivanja.

“Pošto stalno slušam primedbe oko Nebojše Stefanovića ponoviću – niko od nas nije idealan, pritom sam ja grešniji od svih. Znam mnogo dobrih stvari koje je uradio, kao i neke loše. Znam i kod sebe više loših nego kod njega”, rekao je predsednik na konferenciji održanoj 4. februara, a onda praktično isto to ponovio mesec i po dana kasnije na RTS.

U međuvremenu, sa svih strana stizali su napadi na Stefanovića, iako nisu bili jasno adresirani direktno na njegovo ime. “Neko iz vlasti” i “neko iz vrha policije” i “neko iz vrha SNS” svima je od prvog dana ličio na Stefanovića, a ovu tezu potpirila je činjenica da se o unutrašnjim sukobima i pukotinama u Srpskoj naprednoj stranci spekuliše mesecima unazad.

Nekadašnji prvi čovek policije oglasio se tek u nekoliko navrata, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost 8. februara kada je rekao da hapšenjima nije kraj i da će odgovarati svi koji su umešani u prljave kriminalne poslove i još jednom 9. marta kada je rekao praktično isto i još dodao da “nema sumnje da je krajnji cilj zavere protiv predsednika Aleksandra Vučića bio nasilno preuzimanje vlasti i države”.

Istog dana kada su svi mediji preneli ovu njegovu izjavu paradoksalno je uhapšen jedan od Stefanovićevih najbližih saradnika, njegov kum Goran Papić, inače bivši načelnik SBPOK-a a ubrzo se na poligrafu našla i nekadašnja Stefanovićeva bliska saradnica Dijana Hrkalović. Iako je očekivan sled okolnosti bio da se sledeći na informativnom razgovoru nađe ministar Stefanović, Vučić je sinoć na RTS odagnao svaku mogućnost da do toga dođe.

Kada podvučemo crtu dolazimo do zaključka da osim tipskih izjava kojima se utoljuje žeđ razjarenih ali ošamućenih građana da će neko iz vrha vlasti biti sasvim sigurno uhapšen samo ne znamo kada, niti znamo ko, a to svakako nije Stefanović, građani Srbije mogu zauvek ostati uskraćeni za informaciju šta se kuva u loncu u kom varjače drže i Stefanović i Vučić i šta je to zbog čega predsednik države ne sme da uperi prst u Stefanovića i izrazi realnu sumnju.

Koliko strašno može da bude to što Stefanović zna o Vučiću, a da je strašnije i od obezglavljenih nagih muških tela na 12 kanala sa nacionalnom frekvencijom, zbog koje smo morali da sklonimo decu u drugu sobu?

Posebno imajući u vidu da Vučić, kako je i sam rekao Stefanović početkom godine, “samo treba da okrene telefon i zatraži ostavku i imao bi je odmah”.

Papićev advokat predložio Stefanovića za svedoka

Branislav Tapušković, advokat bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizvanog kriminala Gorana Papića koji je uhapšen zbog trgovine uticajem, predložio je da se u istrazi ispitaju bivši ministar policije Nebojša Stefanović i šef Sektora unutrašnje kontrole policije Dejan Kovačević. NJihovim ispitivanjem trebalo bi da se proveri Papićeva odbrana – da je sve radio po nalogu Stefanovića, smatra njegov advokat, a prenosi KRIK.

Ostavite komentar

Najnovije objave

MILOŠ VUČEVIĆ: Do 14 sati završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica, u skladu...

Još priča na sličnu temu